Kenchinjiru – japońska zupa jarzynowa

Na rozgrzewkę

Dodany przez:

Kenchinjiru – japońska zupa jarzynowa

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
124 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 100 g białej rzodkwi
  • 80 g marchwi
  • 60 g grzybów shiitake
  • 3 cebule dymki
  • 80 g tofu
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie

  1. Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki
  2. o długości 2,5 cm, a tofu pokroić na małe kostki.
  3. W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem warzywnym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumuj zupę. ‎‎Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj.
  4. Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z gnocchi lub ravioli.
zupa sos sojowy japonia kikkoman danie na rozgrzanie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze