Kenchinjiru – japońska zupa jarzynowa

Na rozgrzewkę

Zupy

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
124.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 179 głosów)

Składniki:

  • 100 g białej rzodkwi
  • 80 g marchwi
  • 60 g grzybów shiitake
  • 3 cebule dymki
  • 80 g tofu
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki
  • o długości 2,5 cm, a tofu pokroić na małe kostki.
  • W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem warzywnym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumuj zupę. ‎‎Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj.
  • Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z gnocchi lub ravioli.

Kalorie: 124.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy