keks_miesny_wieprzowo_drobiowy

Keks mięsny wieprzowo- drobiowy

Ocena:

4.59 (157)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
pyszny domowy klops zarówno na ciepło jak i na kanapki

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 srednie cebule
  • 1 czerstwa bułka namoczona w bulionie lub mleku i osączona
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz zmielony kolorowy
  • Sól lub Vegeta Natur
  • 2 keksówki natłuszczone i wysłane papierem do pieczenia

Keks mięsny wieprzowo- drobiowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Mięso drobiowe pokroić w grubszą kostkę, przyprawić i odstawić.
  • Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, dodać czosnek, chwilę podsmażyć i wystudzić.
  • Do mięsa mielonego dodać pokrojone mięso z kurczaka, jajka, bułkę,cebulę z czosnkiem, majonez, oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić.
  • Masę mięsną przełożyć do keksówek. Rękę nawilżyć olejem i dokładnie wyrównać jednoczesnie uklepując masę mięsną, aby wypchać powietrze.
  • Wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut. Wstawić też naczynie z wodą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne