Keks angielski

bardzo dobry piekła go moja babcia

dodany przez: beata222

keks desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 188 głosów)

Składniki:

  • 18 dag cukru
  • 18 dag masła
  • 25 dag rodzynek
  • 4 jaja
  • 35 dag mąki
  • łyżka świeżych drożdży
  • cytryna
  • szczypta anyżku

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Keks angielski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do dużej salaterki wsypać cukier,włożyć miękkie masło i ucierać do białości.Dodać opłukane,sparzone wrzątkiem i osączone rodzynki,skórkę otartąz cytryny i szczyptę anyżku.Drewnianą łyżką dokładnie wszystko wymieszać.Następnie dodawać po jednym całe jaja,a na końcu mąkę i drożdże.Przełożyć ciasto do podłużnej formy keksowej i wstawić na 75min do niezbyt gorącego piekarnika.Upieczony keks wyjąć z blaszki,gdy przestygnie.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: