Kebab z Sosem Serowym

Kto się skusi na taki apetyczny talerz pełen pyszności, czyli zestaw kebaba na talerzu lub w chlebie ? Która wersja smakuje Wam lepiej ?

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 15 cienko ciętych steków
  • 1 duża cebula (przeciąć w poprzeg na pół)
  • 1 duża cebula (pokroić w plastry)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 zielone papryki (pokroić w paski)
  • 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 4 goździki (zmiażdżć)
  • przyprawy: sól / pieprz
  • .
  • SOS SEROWY
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka parmezanu (starty)
  • 1 szklanka mozzarelli (starta)
  • przyprawy: sól / pieprz

Przygotowanie

  1. ► SOS SEROWY : masło rozgrzać, dodać mąkę i powoli mieszając dolewać mleko, przyprawić solą i pieprzem. Gdy sos będzie już gładki, mieszając dosypać parmezan i mozzarella.
  2. ► Steki włożyć do naczynia, polać odrobiną oleju, przyprawić solą i pieprzem, dadać czosnek, goździki i sos worcestershire. Wszystko razem starannie wymieszać.
  3. ► Blache wyłożyć papierem do pieczenia, do metalowego pierścienia włożyć płaską stroną do dołu połówkę cebuli, w jej środek pionowo z góry wbić dwa patyki do szaszłyków. Na patyki nawleć pojedynczo, spiralnie steki, aby utrzymać pionową równowagę. Na koniec na szczycie na patyki nakłuć drugą połówkę cebuli. Całość zapakować w folię aluminiową.
  4. ► Na blasze wokół podstawy kebabu rozrzucić paprykę i cebulę, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 120 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aż mięso będzie miękkie. Po wyjęciu kebabu z piekarnika, mięso skrawać ostrym nożem z góry w dół.
czosnek cebula Papryka wołowina parmezan mozzarela
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze