Kawuś

Cała rodzina uwielbia go.

Desery

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 183 głosów)

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
  • 30 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • 15 dag margaryny
  • CIASTO Z KAWĄ:
  • 6 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. kawy zbożowej suchej
  • 3/4 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • KREM:
  • budyń waniliowy
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIAST KRUCHE:
  • Wszystkie składniki wyrobić i upiec dwa placki na złoty kolor.
  • CIASTO Z KAWĄ:
  • Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka wcześniej wymieszane z octem i proszkiem. Dodać mąkę, kawę i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki i piec w 180 C około 20-30 min. Przełożyć ciasto kruche, na to 1/2 gorącego kremu, ciasto z kawą, 1/2 kremu i ciasto kruche. Polać polewą lub, tak jak ja, zrobić masę orzechową.
  • KREM:
  • Ugotować budyń, dosłodzić do smaku, do gorącego dodać masło. Dokładnie połączyć. Gorącym przekładać placki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy