Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 5 godzin
Porcja: 360 kcal
Składniki:
2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
szklanka mocnej kawy
6 łyżek likieru kawowego
1/2 l śmietany kremówki
8 dużych herbatników, np. kawowych
Kawowe parfait - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Żółtka i jajka wbić do miski, wsypać cukier, ubijać w letniej kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Wlać kawę i 4 łyżki likieru, wymieszać, ostudzić.
■ Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masą żółtkową. Herbatniki pokruszyć, polać resztą likieru.
■ Formę o długości 30 cm wyłożyć folią. Wyłożyć 1/3 masy kawowej, wsypać połowę herbatników, wyłożyć 1/3 masy, posypać resztą herbatników, przykryć pozostałą masą. Przykryć folią, wstawić do zamrażalnika na około 5 godzin. 30 min przed podaniem wyjąć.