Kawa frappe

Ocena:

4.46 (186)

  • 5 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Kawa frappe powstała po raz pierwszy w Grecji, dzisiaj uznawana jest często za najlepszy mrożony napój z kofeiną kawowy na świecie. Bazuje na kawie rozpuszczalnej, mleku, lodzie i wodzie. Warto sięgać po nią zwłaszcza w miesiącach letnich, kiedy zależy nam jednocześnie na pobudzeniu i orzeźwieniu. Przygotowanie kawy frappe jest niesamowicie proste i nie wymaga użycia specjalistycznych sprzętów.

Składniki:

  • kawa rozpuszczalna  20 g

  • woda  150 ml

  • mleko  150 ml

  • lód  5 kostek

Kawa frappe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie pianki do frappe: do słoika lub shakera wsypujemy kawę rozpuszczalną (oraz opcjonalnie 2 łyżeczki cukru). Dodajemy 4 łyżki wody i szczelnie zakręcamy naczynie. Potrząsamy nim, aż do uzyskania sztywnej pianki. 

  • Krok 2:

    Kawa frappe: zawartość shakera przelewamy do szklanki, w której planujemy ją podać. Dorzucamy lód. Wlewamy mleko i pozostałą wodę małym strumieniem po ściance szklanki.

  • Krok 3:

    Podanie: frappe pijemy przez słomkę. Dodatkowo wierzch można ozdobić bitą śmietaną.

Porady

  • Kawę frappe można także przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić mleko jego roślinną alternatywą. Dobrze sprawdzi się w tym celu napój sojowy, ryżowy lub owsiany. Polecamy spróbować także kawy z dodatkiem słodkawego napoju kokosowego lub migdałowego, który nada całości interesującego posmaku. W sklepach dostępne są również specjalne mleka roślinne przeznaczone do kawy.
  • Frappe z mlekiem można podawać z dodatkiem bitej śmietany, polewy czekoladowej, syropu waniliowego lub karmelowego. 
  • Grecką kawę na zimno najczęściej sączy się przez słomkę. Ze względów środowiskowych, warto zaopatrzyć się w słomki ekologiczne - wykonane z papieru, ze słomy, z pestek awokado albo ze stali nierdzewnej. Są one dostępne w większości hipermarketów oraz sklepów z akcesoriami kuchennymi. 
  • Mrożoną kawę frappę serwujemy w wysokich szklankach wykonanych z cienkiego szkła. Ich pojemność powinna wynosić około 350–400 ml.
  • Polecamy spróbować także frappe z lodami. Smak kawy najlepiej komponuje się z domowymi lodami śmietankowymi lub waniliowymi. W takiej wersji warto jednak powstrzymać się od dodatkowego dosładzania napoju.
  • Czym się różni kawa frappe od kawy mrożonej? Do frappe używamy z sypanej kawy rozpuszczalnej bez wcześniejszego zaparzania, natomiast mrożoną robimy z zaparzonej kawy naturalnej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kawa frappe – historia przepisu

Kawa mrożona frappe została wynaleziona niejako przez przypadek. Jej odkrycia dokonał pracownik greckiego oddziału firmy Nestle, który – z powodu braku dostępu do wrzątku – zmieszał kawę rozpuszczalną z zimną wodą. Następnie przelewał otrzymaną ciecz ze szklanki do szklanki, aż do powstania piany. Rezultat owego prostego eksperymentu zachwycił Greka na tyle, że mężczyzna zaczął się nim dzielić z innymi. Kawa ochrzczona mianem frappe stopniowo podbijała serca smakoszy na całym globie.

Dzisiaj kawę frappe znają już praktycznie wszyscy wielbiciele kawowych specjałów. Można ją pić zarówno w wersji bardzo słodkiej, jak i zupełnie pozbawionej cukru i innych kalorycznych dodatków, a także z mlekiem lub bez niego. Dowolność w dobrze składników przyczyniła się do jej niezwykłej popularności – każdy może przyrządzić ją dokładnie tak, jak lubi.

Sposób na najlepsze domowe frappe

Zastanawiacie się, jak zrobić frappe? Wystarczy zaopatrzyć się w dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, mleko, wodę, kostki lodu oraz ewentualnie cukier. Kawę wsypuje się do wysokiej szklanki, zalewa czterema łyżkami wody i miesza mikserem do frappe, aż do powstania obfitej piany. Na koniec należy dolać mleko (najlepiej po ściance szklanki) i dodać pozostałą część wody oraz wrzucić kostki lodu. Jeżeli chcecie przygotować kawę w wersji słodzonej, cukier wsypcie do szklanki na samym początku, razem z kawą. Można go też zastąpić zdrowszym słodzikiem, np. erytrytolem lub ksylitolem.

Frappe można przygotować w kilku klasycznych wersjach:

  • frappe sketo - bez dodatku cukru,
  • frappe metrio - z niewielką ilością cukru,
  • frappe glyko - z dużą ilością cukru.

W tradycyjnej wersji frappe robi się bez mleka, jeśli jednak je dolewamy, jak w naszym przepisie, to określamy je po grecku jako frappe me gala.

Ponadto warto wiedzieć, że mikser do cafe frappe bardzo ułatwi zadanie, ale nie jest narzędziem niezbędnym. W przypadku jego braku wystarczy znaleźć słoik z nakrętką, a następnie wsypać do niego kawę (oraz opcjonalnie cukier) i zalać wodą. Całość należy szczelnie zamknąć i potrząsać, aż do uzyskania zadowalającej ilości pianki. Jest to nieco bardziej męcząca metoda przygotowywania przepisu na kawę frappe, ale efekt końcowy będzie równie udany, co w przypadku użycia miksera.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne