4.5 (166)
Kaszanka z patelni z cebulką przypadnie do gustu miłośnikom szybkich, smażonych dań. W zależności od regionu Polski nazywana jest również kiszką lub krupniokiem. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżego chleba i kiszonych ogórków, choć to nie jedyna propozycja jej podania. Świetnie sprawdzi się zarówno podczas spotkań ze znajomymi, jak i na codzienny obiad. Zobaczcie, jak błyskawicznie powstaje kaszanka na patelni.
kaszanka 300 g
cebula 150 g
masło 25 g
sól 3 g
pieprz 2 szczypty
majeranek 3 g
Kaszankę osuszamy ręcznikiem papierowym. Pętka nakłuwamy wykałaczką lub metalowym szpikulcem.
foodie.by.bb
Cebulę obieramy i kroimy w piórka (może też być drobna kostka). Na patelni rozgrzewamy masło (najlepsze będzie klarowane). Przekładamy na nią cebulę i smażymy na małym ogniu, do zeszklenia. Od czasu do czasu mieszamy, nie powinna się zrumienić za bardzo, bo będzie nadal podgrzewana z kaszanką. Może zdarzyć się, że masło zacznie się przypalać, wystarczy wtedy dolać odrobinę oleju.
foodie.by.bb
Pętka kaszanki układamy na zeszklonej cebulce. Piórka należy delikatnie mieszać, żeby się nie spaliły. Kaszankę smażymy z jednej strony mniej więcej przez 5 minut. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, skórka może popękać.
foodie.by.bb
Kaszankę doprawiamy solą, pieprzem mielonym i majerankiem. Pętka delikatnie przekręcamy na drugą stronę - dobrze sprawdzą się do tego szczypce kuchenne. Cały czas pamiętamy o mieszaniu cebuli. Całość smażymy jeszcze przez 3 minuty, a w razie potrzeby wydłużamy do 5 minut.
foodie.by.bb
Kaszankę z patelni przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy mięciutką cebulkę. Podajemy z pajdą świeżego chleba lub bułką, do tego domowe pikle, a najlepsze będą ogórki kiszone.
foodie.by.bb
Porady
- Kaszankę z patelni można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić mięsny wyrób jego roślinnym odpowiednikiem - taki produkt można kupić w jednym z hipermarketów lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Można je też przyrządzić w domu – na bazie kaszy gryczanej, czerwonej fasoli, papryki, kaszy manny i ulubionych przypraw.
- Smażoną kaszankę z cebulką można doprawić na wiele sposobów. W wersji podstawowej zawiera ona sól, pieprz i majeranek. Można jednak pokusić się również o dodatek słodkiej lub ostrej papryki w proszku, a także ziela angielskiego. Ciekawie smakuje z kilkoma kroplami aromatu dymnego. Niektórzy doprawiają ją też przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub sproszkowaną papryką wędzoną.
- Kaszanka na obiad najlepiej smakuje podana z musztardą. Często serwuje się ją również w towarzystwie ketchupu, tartego chrzanu lub sosu czosnkowego.
- Aromatyczne krupnioki można smażyć na różnych rodzajach tłuszczu. Sprawdzi się zarówno neutralny olej (rzepakowy, słonecznikowy lub ryżowy), jak i oliwa. Najlepiej smakują jednak na prawdziwym maśle (82%).
Sposobów na to, jak przyrządzić kaszankę, jest całe mnóstwo. Najpopularniejszym z nich jest usmażenie jej z cebulką. Danie to można jednak przyrządzić nie tylko w wersji smażonej. Krupniok może być też spożywany po ugotowaniu, jeśli chcemy zrobić go bez tłuszczu. Świetnie smakuje także:
Prosta kaszanka z cebulą z patelni najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Może to być chleb na zakwasie z chrupiącą skórką lub miękka bułka, na przykład kajzerka. Idealnym towarzystwem dla tego dania są ogórki kiszone, małosolne lub konserwowe oraz pikantna musztarda lub sos chrzanowy. Do kaszanki z patelni pasują także takie dodatki jak: