Kartofle po neapolitańsku

Oto intensywna zapiekanka ziemniaczana - wyraziste smaki zapewniają sardele i pomidory. Kartofle po neapolitańsku serwuj na obiad, kolację, przekąskę - na przykład z chrupiącą mieszanką sałat.

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 147 głosów)

Składniki:

  • 6 kartofli średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 10 dag filetów anchois w oleju
  • łyżka kaparów
  • puszka pomidorów (40 dag)
  • łyżka bułki tartej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kartofle gotujemy w mundurkach. Czosnek i natkę drobno siekamy. Ostudzone kartofle obieramy, kroimy w plastry.
  • Żaroodporne naczynie smarujemy łyżką oliwy, układamy warstwę ziemniaków, posypujemy solą, pieprzem, natką z czosnkiem. Na to kładziemy filety anchois, trochę kaparów i odcedzone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Układamy warstwy, aż do wyczerpania składników.
  • Polewamy resztą oliwy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 20 min w temp. 180°C. Podajemy od razu.

Porady

Wypróbuj też pieczone młode ziemniaki z łososiem

Notka redakcyjna

Całe sardele, konserwowane w słonej zalewie, zwykle sprzedawane są w słoikach. Tak zakonserwowane mogą przetrwać ponad rok. Należy je moczyć 60 min w wodzie, którą często trzeba zmieniać. Potem przepoławia się ryby wzdłuż kręgosłupa i usuwa ości. Można je skropić oliwą, posypać drobno posiekaną natką pietruszki oraz czosnkiem i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy