Kartoflanka z zacierkami

Ocena:

4.45 (169)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Zupa z zacierkami.

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • 3 kostki rosołowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 5 dag słoniny
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz ziarnisty
  • ZACIERKI :
  • 2/3 szklanki (15 dag) mąki
  • jajko

Kartoflanka z zacierkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 l wody. Dodać kostki rosołowe, ziemniaki, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Gotować około 30 minut na małym ogniu.
  • Zacierki: mąkę wymieszać z roztrzepanym jajkiem i szczyptą soli. Zagnieść twarde ciasto. Dłonią skubać małe kawałeczki i wrzucać na gotującą się zupę. Gotować jeszcze około 5 minut.
  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Słoninę pokroić w kostkę, zesmażyć na patelni. Dodać cebulę i czosnek, zrumienić. Wrzucić do zupy. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne