231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Artur Rogalski

Karpatka

Ocena:

4.23 (231)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Karpatka to wszystkim znane lekkie ciasto parzone przełożone puszystym, maślanym kremem budyniowym. Ptysiowe blaty pięknie wyrastają – na ich wierzchu tworzą się atrakcyjne fale, czyli znak rozpoznawczy tego tradycyjnego deseru. Chociaż składa się tylko z dwóch elementów, zachwyca niebanalnym wyglądem, kremowym wnętrzem i delikatnym, dobrze wypieczonym ciastem. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić karpatkę idealną. 

Składniki:

  • mleko  650 ml

  • wanilia  1 szt.

  • budyń  80 g

  • cukier  75 g

  • masło  325 g

  • woda  250 ml

  • mąka pszenna  150 g

  • jajka  5 szt.

  • proszek do pieczenia  4 g

Karpatka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Podgrzewamy 500 ml mleka na małej mocy palnika. Rozkrajamy laskę wanilii wzdłuż, żeby ją otworzyć. Wrzucamy ją w całości do rondelka. Doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. W oddzielnym naczyniu rozrabiamy proszek budyniowy z pozostałym mlekiem i 25 g drobnego białego cukru. Wlewamy miksturę cienkim strumieniem do rondelka (pamiętajmy, żeby wyjąć z niego laskę wanilii). Podgrzewamy. Energicznie go mieszamy, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Kiedy zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Możemy przykryć go folią spożywczą, tak żeby stykała się z jego powierzchnią – dzięki temu nie powstanie kożuch.     

    karpatka - gotowanie budyniu
  • Krok 2:

    Wrzucamy do misy miksera 200 g miękkiego masła (warto wyjąć je wcześniej z lodówki, ale jeśli zapomnieliśmy to zrobić, możemy pokroić je w kostkę i lekko podgrzać w mikrofali). Cierpliwie ucieramy je przez kilka minut z 50 g cukru, aż powiększy swoją objętość i stanie się jaśniejsze. Dodajemy łyżkę wystudzonego budyniu. Miksujemy. Dopiero kiedy pierwsza porcja całkowicie się połączy z masą maślaną, wrzucamy kolejne partie. Ukręcamy miękki, aksamitny i puszysty krem do karpatki. Nie mieszajmy go zbyt długo, bo może się zwarzyć. Jeśli zauważymy, że zaczynają tworzyć się w nim grudki tłuszczu, dolejmy odrobinę gorącej wody lub podgrzejmy spód miski parą wodną. Ponownie zmiksujmy, aż masa odzyska jednolitą konsystencję. 

    karpatka - krem budyniowy
  • Krok 3:

    Roztapiamy 125 g masła w rondelku. Dolewamy szklankę wody (250 ml). Kiedy się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i stopniowo wsypujemy mąkę pszenną (warto dodać też niewielką szczyptę soli). Cały czas mieszamy masę łyżką lub silikonową łopatką, aż składniki całkowicie się połączą. Powinno powstać jednolite, zwarte i elastyczne ciasto. Podgrzewamy je jeszcze przez minutę, żeby odparował nadmiar wody. Odstawiamy je do przestudzenia. Nie musimy długo czekać, aż spadnie jego temperatura, może pozostać lekko ciepłe.  

    karpatka - roztapianie masła
  • Krok 4:

    Dodajemy jajko do przestudzonej bazy ciasta parzonego. Dokładnie mieszamy masę (możemy użyć miksera). Na początku będzie sprawiała wrażenie mocno rozwarstwionej, ale po chwili stanie się jednolita. Kiedy to nastąpi, dodajemy kolejne jajko. Powtarzamy te czynności, aż zużyjemy wszystkie składniki i otrzymamy gęste, kremowe ciasto karpatkowe. Dosypujemy proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. 

    karpatka - ciasto parzone
  • Krok 5:

    Wykładamy foremkę o wymiarach 25x36 cm pergaminem lub natłuszczamy ją i oprószamy mąką. Przenosimy do niej ciasto na karpatkę. Rozsmarowujemy je szpatułką lub łyżką. Nie musimy go starannie wyrównywać – tradycyjna karpatka ładnie się prezentuje, kiedy ma lekko pofalowany wierzch. Pieczemy ciasto w 200°C (tryb góra-dół) przez około 20–25 minut. Jeśli mamy 2 blaszki o tym samym rozmiarze, dobrze jest przyrządzić 2 oddzielne blaty, ponieważ warstwa parzonego ciasta powinna być dosyć cienka, ładnie wtedy urośnie, stanie się lekkie i kruche.  

    karpatka - pieczenie
  • Krok 6:

    Dzielimy wystudzone ciasto na 2 części, jeśli piekliśmy je w jednej foremce. Umieszczamy spód na paterze lub w ranie cukierniczym. Rozsmarowujemy na nim krem budyniowy. Przykrywamy drugim blatem. Lekko go dociskamy, żeby powstały równe warstwy. Wstawiamy gotowe ciasto do lodówki na około 2–3 godziny. Masa budyniowa powinna całkowicie stężeć. Czas chłodzenia deseru nie został uwzględniony w klasyfikacji dania. 

    karpatka - smarowanie kremem
  • Krok 7:

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i oprószamy je cukrem pudrem za pomocą gęstego sitka lub specjalnego przyrządu do przesiewania sypkich składników cukierniczych. Żeby podzielić deser na porcje, użyjmy ostrego noża – nie chcemy zbyt mocno naciskać ciasta, bo masa będzie wypływać ze środka. Klasyczny przepis na karpatkę możemy modyfikować i udekorować ją płynną czekoladą lub owocami leśnymi. Jako prostszą i szybszą alternatywę polecamy także ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia, czyli karpatkę z groszkiem ptysiowym.  

    karpatka - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Rabat do wykorzystania w sklep... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
+
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Online
Stacjonarnie

Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Specjalnie dla Was przygotowal... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Online
Stacjonarnie
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy niespodziankę w postaci 20% rabatu! Promocja obejmuje cały asortyment z wyłączaniem przecenionych produktów. Niektóre marki mogą być wyłączone a akcji rabatowej. Oferta dostępna na butsklep.pl i w naszym sklepie stacjonarnym. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne