karpatka

Ulubiony przez wszystkich i szybki do zrobienia placek. Coś dla łasuchów.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szkl. wody
  • 0,5 kostki margaryny
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 1 kostka margaryny
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. Ciasto.
  2. Zagotować szklankę wody z margaryną, dodać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i zagotować. Po przestudzeniu wbić jajka i wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Następnie podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na wysmarowaną olejem i posypaną mąką blachę. Piec: 20 min. w temp. 200 st. C i 10 min. w temp. 150 st. C. Wyjąć z piekarnika i upiec drugi placek.
  3. Krem.
  4. Ugotować budyń i wystudzić. Masło rozcierać dodając po łyżce budyniu.
  5. Upieczone placki przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.
deser dla dzieci ciasto krem karpatka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze