karpatka

Ulubiony przez wszystkich i szybki do zrobienia placek. Coś dla łasuchów.

CiastakarpatkaDeserykrem

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 175 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szkl. wody
  • 0,5 kostki margaryny
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 1 kostka margaryny
  • Cukier puder

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto.
  • Zagotować szklankę wody z margaryną, dodać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i zagotować. Po przestudzeniu wbić jajka i wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Następnie podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na wysmarowaną olejem i posypaną mąką blachę. Piec: 20 min. w temp. 200 st. C i 10 min. w temp. 150 st. C. Wyjąć z piekarnika i upiec drugi placek.
  • Krem.
  • Ugotować budyń i wystudzić. Masło rozcierać dodając po łyżce budyniu.
  • Upieczone placki przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy