Karpatka z galaretką

Lubię urozmaicać ciasta.

ciasto z galaretkaDeserygalaretki

Czas przygotowania:
75 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 szkl. wody,
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 1/2 kost. margaryny,
  • szczypta soli.
  • KREM:
  • kost. margaryny,
  • duży budyń waniliowy,
  • 1/2l mleka,
  • cukier waniliowy,
  • szkl. cukru pudru
  • oraz dowolna galaretka.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Zdjąć z ognia. W gorące wsypać mąkę, dobrze wymieszać, przestudzić. Gdy masa ostygnie, dodać jajka, dobrze wymieszać, podzielić na 2 części, wyłożyć w dwóch równych blaszkach. Każde piec ok. 20 min w temp. 190st.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 500ml wrzątku, ostudzić. Gdy zacznie tężeć wylać ją na jedną część ciasta. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Na mleku z cukrem waniliowym ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu. Krem wyłożyć na galaretkę, przykryć drugim ciastem. Przed podaniem posypać pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy