Karpatka bananova - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
CIASTO KRUCHE:
Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy. Piec 20 min w temp. 180 C
CIASTO PARZONE:
W rondelku zagotować wodę z margaryną, dodać szczyptę soli. Energicznie mieszając i nie zdejmując z ognia wsypać mąkę. Zdjąć z ognia, studzić 10 min., co jakiś czas mieszając. Do ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Wyłożyć na blaszkę, taką samą, jak było upieczone ciasto kruche. Piec od 10 do 15 min. w temp 200 C.
MASA:
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodać mąkę, rozmieszać, wlać na gotujące się mleko. Ostudzić. Banany obrać, zmiażdżyć. Margarynę utrzeć, dodając ostudzony budyń, banany. Na ciasto kruche wyłożyć masę, przykryć drugim ciastem. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze