Karpatka Bananova

Wspaniałe ciasto , smakował całej rodzinie!

dodany przez: dana330 dana330

desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 200 głosów)

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 7 łyż. cukru pudru
  • pół kostki margaryny
  • jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • CIASTO PARZONE:
  • pół szkl. mąki
  • 3 łyż. margaryny
  • pół szkl. wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • MASA:
  • 1,5 kostki margaryny
  • szkl. cukru
  • pół szkl. mąki pszennej
  • pół szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 banany
  • 3 szkl. mleka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Karpatka bananova - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO KRUCHE:
  • Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy. Piec 20 min w temp. 180 C
  • CIASTO PARZONE:
  • W rondelku zagotować wodę z margaryną, dodać szczyptę soli. Energicznie mieszając i nie zdejmując z ognia wsypać mąkę. Zdjąć z ognia, studzić 10 min., co jakiś czas mieszając. Do ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Wyłożyć na blaszkę, taką samą, jak było upieczone ciasto kruche. Piec od 10 do 15 min. w temp 200 C.
  • MASA:
  • Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodać mąkę, rozmieszać, wlać na gotujące się mleko. Ostudzić. Banany obrać, zmiażdżyć. Margarynę utrzeć, dodając ostudzony budyń, banany. Na ciasto kruche wyłożyć masę, przykryć drugim ciastem. Posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy