231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Artur Rogalski

Karpatka

Ocena:

4.23 (231)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Karpatka to wszystkim znane lekkie ciasto parzone przełożone puszystym, maślanym kremem budyniowym. Ptysiowe blaty pięknie wyrastają – na ich wierzchu tworzą się atrakcyjne fale, czyli znak rozpoznawczy tego tradycyjnego deseru. Chociaż składa się tylko z dwóch elementów, zachwyca niebanalnym wyglądem, kremowym wnętrzem i delikatnym, dobrze wypieczonym ciastem. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić karpatkę idealną. 

Składniki:

  • mleko  650 ml

  • wanilia  1 szt.

  • budyń  80 g

  • cukier  75 g

  • masło  325 g

  • woda  250 ml

  • mąka pszenna  150 g

  • jajka  5 szt.

  • proszek do pieczenia  4 g

Karpatka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Podgrzewamy 500 ml mleka na małej mocy palnika. Rozkrajamy laskę wanilii wzdłuż, żeby ją otworzyć. Wrzucamy ją w całości do rondelka. Doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. W oddzielnym naczyniu rozrabiamy proszek budyniowy z pozostałym mlekiem i 25 g drobnego białego cukru. Wlewamy miksturę cienkim strumieniem do rondelka (pamiętajmy, żeby wyjąć z niego laskę wanilii). Podgrzewamy. Energicznie go mieszamy, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Kiedy zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Możemy przykryć go folią spożywczą, tak żeby stykała się z jego powierzchnią – dzięki temu nie powstanie kożuch.     

    karpatka - gotowanie budyniu
  • Krok 2:

    Wrzucamy do misy miksera 200 g miękkiego masła (warto wyjąć je wcześniej z lodówki, ale jeśli zapomnieliśmy to zrobić, możemy pokroić je w kostkę i lekko podgrzać w mikrofali). Cierpliwie ucieramy je przez kilka minut z 50 g cukru, aż powiększy swoją objętość i stanie się jaśniejsze. Dodajemy łyżkę wystudzonego budyniu. Miksujemy. Dopiero kiedy pierwsza porcja całkowicie się połączy z masą maślaną, wrzucamy kolejne partie. Ukręcamy miękki, aksamitny i puszysty krem do karpatki. Nie mieszajmy go zbyt długo, bo może się zwarzyć. Jeśli zauważymy, że zaczynają tworzyć się w nim grudki tłuszczu, dolejmy odrobinę gorącej wody lub podgrzejmy spód miski parą wodną. Ponownie zmiksujmy, aż masa odzyska jednolitą konsystencję. 

    karpatka - krem budyniowy
  • Krok 3:

    Roztapiamy 125 g masła w rondelku. Dolewamy szklankę wody (250 ml). Kiedy się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i stopniowo wsypujemy mąkę pszenną (warto dodać też niewielką szczyptę soli). Cały czas mieszamy masę łyżką lub silikonową łopatką, aż składniki całkowicie się połączą. Powinno powstać jednolite, zwarte i elastyczne ciasto. Podgrzewamy je jeszcze przez minutę, żeby odparował nadmiar wody. Odstawiamy je do przestudzenia. Nie musimy długo czekać, aż spadnie jego temperatura, może pozostać lekko ciepłe.  

    karpatka - roztapianie masła
  • Krok 4:

    Dodajemy jajko do przestudzonej bazy ciasta parzonego. Dokładnie mieszamy masę (możemy użyć miksera). Na początku będzie sprawiała wrażenie mocno rozwarstwionej, ale po chwili stanie się jednolita. Kiedy to nastąpi, dodajemy kolejne jajko. Powtarzamy te czynności, aż zużyjemy wszystkie składniki i otrzymamy gęste, kremowe ciasto karpatkowe. Dosypujemy proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. 

    karpatka - ciasto parzone
  • Krok 5:

    Wykładamy foremkę o wymiarach 25x36 cm pergaminem lub natłuszczamy ją i oprószamy mąką. Przenosimy do niej ciasto na karpatkę. Rozsmarowujemy je szpatułką lub łyżką. Nie musimy go starannie wyrównywać – tradycyjna karpatka ładnie się prezentuje, kiedy ma lekko pofalowany wierzch. Pieczemy ciasto w 200°C (tryb góra-dół) przez około 20–25 minut. Jeśli mamy 2 blaszki o tym samym rozmiarze, dobrze jest przyrządzić 2 oddzielne blaty, ponieważ warstwa parzonego ciasta powinna być dosyć cienka, ładnie wtedy urośnie, stanie się lekkie i kruche.  

    karpatka - pieczenie
  • Krok 6:

    Dzielimy wystudzone ciasto na 2 części, jeśli piekliśmy je w jednej foremce. Umieszczamy spód na paterze lub w ranie cukierniczym. Rozsmarowujemy na nim krem budyniowy. Przykrywamy drugim blatem. Lekko go dociskamy, żeby powstały równe warstwy. Wstawiamy gotowe ciasto do lodówki na około 2–3 godziny. Masa budyniowa powinna całkowicie stężeć. Czas chłodzenia deseru nie został uwzględniony w klasyfikacji dania. 

    karpatka - smarowanie kremem
  • Krok 7:

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i oprószamy je cukrem pudrem za pomocą gęstego sitka lub specjalnego przyrządu do przesiewania sypkich składników cukierniczych. Żeby podzielić deser na porcje, użyjmy ostrego noża – nie chcemy zbyt mocno naciskać ciasta, bo masa będzie wypływać ze środka. Klasyczny przepis na karpatkę możemy modyfikować i udekorować ją płynną czekoladą lub owocami leśnymi. Jako prostszą i szybszą alternatywę polecamy także ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia, czyli karpatkę z groszkiem ptysiowym.  

    karpatka - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% wybrany asortyment
-20% wybrany asortyment
20% zniżki na asortyment znajd... więcej»
Kod rabatowy:crazy24
Zobacz
+
-20% wybrany asortyment
Online

20% zniżki na asortyment znajdujący się z w zakładce Szaleństwo Zakupów na www.sleeplessinwarsaw.com. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:crazy24
Zobacz
-30% na całą ofertę kosmetyków
-30% na całą ofertę kosmetyków
Rabat -30% na całą ofertę kosm... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
-30% na całą ofertę kosmetyków
Online

Rabat -30% na całą ofertę kosmetyków marek Bielenda Professional i Supremelab, obowiązuje na www.bielenda.com. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat na kolekcję SS24 Guess o... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 250 zł
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-20% przy zakupach za_min 200 zł
-20% przy zakupach za min 200 zł
Rabat na całą kolekcję, zarówn... więcej»
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min 200 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów  Elle; Glamour; Viva.

Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne