KARPATKA

KARPATKA KTÓRA ZAWSZE SIĘ UDAJE.

dodany przez: wago

Ciasta karpatka Desery krem ciasta parzone

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 163 głosów)


Składniki:

  • Ciasto - pół kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem - 2 szklanki mleka
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru.

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • CIASTO - MASŁO RAZEM Z WODĄ ZAGOTOWUJEMY W GARNKU
  • ZDEJMUJEMY NA CHWILĘ Z OGNIA I WSYPUJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA
  • WSTAWIAMY Z POWROTEM NA OGIEŃ I ENERGICZNIE MIESZAMY AŻ CIASTO ZACZNIE BYC JEDNOLITE. LEKKO STUDZIMY [ NIE MOŻE BYC GORĄCE ANI ZIMNE]. DO CIASTA DODAJEMY PO 1 JAJKU I UCIERAMY MIKSEREM. GOTOWE CIASTO DZIELIMY NA DWIE PORCJE I KAŻDĄ PIECZEMY W TEMP. 200 STOPNI OKOŁO 30 MINUT. KREM - 1,5 SZKLANKI MLEKA ZAGOTOWUJEMY
  • POZOSTAŁE MLEKO ROZTRZEPUJEMY Z MĄKĄ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ I DODAJEMY GDY MLEKO SIĘ ZAGOTUJE. ZACZYNAMY ENERGICZNIE MIESZAC BO BĘDĄ GRUDKI. STUDZIMY. MIĘKKIE MASŁO MIESZAMY MIKSEREM
  • DODAJEMY CUKIER PUDER I CUKIER WANILIOWY
  • GDY MASŁO BĘDZIE JUŻ PUSZYSTE DODAJEMY PO JEDNYM ŻÓŁTKU A NA KOŃCU ZIMNY BUDYŃ. GOTOWĄ MASĘ WYKŁADAMY NA CIASTO
  • PRZYKRYWAMY DRUGIM KAWAŁKIEM I CAŁOŚC POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy