KARPATKA

Jeszcze lepsza jak ta kupowana w sklepie

dodany przez: kaśka1983

ciasta karpatka desery ciasta parzone

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 184 głosów)

Składniki:

  • 1 szkl. wody (250 ml)
  • 125 g margaryny
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • skąpa łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 jaj (w zależności od wielkości)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Karpatka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO :
  • Margarynę wkładamy do rondelka z wodą i rozpuszczamy na ogniu. Następnie wsypujemy mąkę krupczatkę i energicznie mieszamy by nie porobiły się kluski. Jak ciasto mocno zgęstnieje (że się będzie rwał) odstawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy dodajemy kolejno całe jaja oraz proszek do pieczenia - miksujemy jeszcze przez 5 minut. Masę dzielimy na dwie części i rozprowadzamy na blasze wcześniej wysmarowaną margaryną. Każdy placek pieczemy przez 30 minut w temp. 220 stopbni.
  • Krem - kupuję gotowy w sklepie "oryginalny" XL - nie błyskawiczny i przygotowywuje wg. przepisu na opakowaniu.
  • UWAGA:
  • Masa po rozrobieniu z wodą i margaryną oraz mąką
  • nie powinna stać przez noc i być ubijana następnego dnia. Najlepiej przygotować placki jednego dnia. Moja mama piekąc w piekarniku gazowym ustawia temp 220 stopni. Ja piekę w piekarniku elektrycznym w 200 stopniach bez termoobiegu.
  • Placki lepiej piec pojedynczo. Jak wstawiłam dwa
  • to pierwszy na górze ostro mi się spiekł
  • że nie nadawał sie do zjedzenia
  • a drugi na dole nie zdążył się nawet zarumienić.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy