Karp ze starodawnego przepisu

tak przyrządzonego karpia podajemy z ziemniakami z wody, piuree i surówką z kapusty pekińskiej.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • karp - ok 1,2 -1,5 kg
  • marchewka - 3-4 szt
  • piwo - 2 -2,5 szkl
  • cebula - 4 duże szt
  • pietruszka - 1 szt
  • ziele angielskie - kilka ziaren
  • goździki 3 szt
  • liść laurowy
  • masło - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • chleb razowy - 1 mała piętka
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Karpia sprawiamy, kroimy na dzwonka.
  2. Z 2 łyżek cukru przygotowujemy karmel ( palimy cukier na małym ogniu na ciemnozłoty kolor.
  3. Warzywa obieramy, kroimy je w plastry i wkładamy do dużego rondla, zalewamy je piwem.
  4. Dodajemy sok z cytryny, przyprawy, chleb i karmel upalony z cukru.
  5. Garnek szczelnie nakrywamy i gotujemy około 15 minut.
  6. Do wrzącego wywaru wkładamy sprawionego karpia (głowę, ogon i płetwy zostawić z przeznaczeniem na zupę), dodajemy masło i powolutku - na małym ogniu gotujemy ok. 45 minut.
  7. Miękkiego karpia wyjmujemy z garnka i układamy no ciepłym półmisku.
  8. Powstały z gotowania sos miksujemy, lub przecieramy przez sito i polewamy nim karpia ułożonego na półmisku.
ryby Boże Narodzenie ryba kolacja karp przepis starodawny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze