Karp zapiekany z pieczarkami

Przygotowanie: 40 minut
Smażenie: 15 minut
Zapiekanie: 15 minut
Porcja: 315 kcal
Składniki na 8 porcji

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
315 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 195 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg sprawionego karpia (bez głów i ości)
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 20 dag pieczarek
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku l
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Karp zapiekany z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rybę pokroić na 8 kawałków. Jeśli to możliwe, usunąć największe ości. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić.
  • Pieczarki oczyścić. Podsmażyć na łyżce masła. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
  • Rybę osuszyć. Każdy kawałek zanurzyć w rozmąconych jajkach, mące wymieszanej z papryką i smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.
  • Przed podaniem ułożyć usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodać obsmażone pieczarki. Obłożyć wiórkami zimnego masła i zapiekać około 15 minut.
  • Inne przepisy na Wigilię

Kalorie: 315


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy