Karp zapiekany z pieczarkami

Przygotowanie: 40 minut Smażenie: 15 minut Zapiekanie: 15 minut Porcja: 315 kcal Składniki na 8 porcji

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
315.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 194 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg sprawionego karpia (bez głów i ości)
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 20 dag pieczarek
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku l
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Rybę pokroić na 8 kawałków. Jeśli to możliwe, usunąć największe ości. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić.
  • Pieczarki oczyścić. Podsmażyć na łyżce masła. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
  • Rybę osuszyć. Każdy kawałek zanurzyć w rozmąconych jajkach, mące wymieszanej z papryką i smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.
  • Przed podaniem ułożyć usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodać obsmażone pieczarki. Obłożyć wiórkami zimnego masła i zapiekać około 15 minut.
  • Inne przepisy na Wigilię

Kalorie: 315.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy