Karp z prawdziwkami

Przygotowanie: 20 minut Duszenie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 375 kcal Składniki na 4 porcje

ryba

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
375.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 164 głosów)

Składniki:

  • 1 sprawiony karp (1 kg)
  • 40 dag prawdziwków
  • 2 cebule
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 2 żółtka
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 dag masła
  • 3–4 łyżki bułki tartej
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • masło
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rybę dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem. Odstawić do lodówki.
  • Kapustę pokroić, włożyć do garnka, dodać listek laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wody, dusić na małym ogniu 30 min.
  • Grzyby oczyścić, pokroić. Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z grzybami. Wymieszać z podduszoną kapustą.
  • Rybę napełnić farszem, spiąć wykałaczkami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, doprawić, polać rybę. Posypać bułką tartą, obłożyć masłem. Piec około 40 min w temp. 180°C, aż wierzch się zrumieni.

Kalorie: 375.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 20 min.
Karp smażony
Karp smażony

Elcia84

Karp smażony

Czas przygotowania: 140 min.
Karp smażony
na Wigilię

ANECIK1980

Karp smażony