Karp z prawdziwkami
Karp z prawdziwkami - Przepis na Karp z prawdziwkamiPrzygotowanie: 20 minut Duszenie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 375 kcal Składniki na 4 porcje

ryba
- Czas przygotowania:
- 20 min.
- Kalorie:
- 375.00 kcal
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
Ocena:
(średnia 4.48 z 164 głosów)
Składniki:
- 1 sprawiony karp (1 kg)
- 40 dag prawdziwków
- 2 cebule
- 30 dag kiszonej kapusty
- 2 żółtka
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki śmietany
- 2 łyżki oliwy
- 5 dag masła
- 3–4 łyżki bułki tartej
- listek laurowy
- ziele angielskie
- masło
- sól, pieprz
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Rybę dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem. Odstawić do lodówki.
- Kapustę pokroić, włożyć do garnka, dodać listek laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wody, dusić na małym ogniu 30 min.
- Grzyby oczyścić, pokroić. Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z grzybami. Wymieszać z podduszoną kapustą.
- Rybę napełnić farszem, spiąć wykałaczkami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, doprawić, polać rybę. Posypać bułką tartą, obłożyć masłem. Piec około 40 min w temp. 180°C, aż wierzch się zrumieni.
Kalorie: 375.00
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
20 min.

Pyszna wigilijna potrawa . Bardzo prosta – każdy sobie z nią poradzi .
Karp smażony na maśle z prawdziwkami :
Czas przygotowania:
20 min.

Karp smażony
Karp smażony
Czas przygotowania:
180 min.

Bardzo eleganckie i świąteczne danie .Schab w połączeniu z prawdziwkami tworzy idealną parę.
Schab z prawdziwkami
Czas przygotowania:
25 min.

Pyszne gołąbki z włoskiej kapusty z prawdziwkami.
Gołąbki z prawdziwkami
Czas przygotowania:
60 min.

jest to pyszna receptura na zdrowe danie - karpia zapiekanego w śmietanie.
Karp w śmietanie
Poziom trudności:
Średni
Czas przygotowania:
80 min.

Karp wigilijny to danie, które gości na świątecznych stołach większości Polaków. Najczęściej wybieramy jego wersję smażoną - ma wtedy idealnie chrupiącą, złocistą skórkę i miękkie mięso. Karp wigilijny jest pyszny! Wypróbujcie nasz przepis - jest prosty, a ryba robi się na patelni bardzo szybko. Karp wigilijny na waszym stole będzie wyglądał i smakował wspaniale.
Karp wigilijny
Czas przygotowania:
140 min.

na Wigilię
Karp smażony
Czas przygotowania:
60 min.

Karp z pieczarkami