Rybę dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem. Odstawić do lodówki.
Kapustę pokroić, włożyć do garnka, dodać listek laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wody, dusić na małym ogniu 30 min.
Grzyby oczyścić, pokroić. Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z grzybami. Wymieszać z podduszoną kapustą.
Rybę napełnić farszem, spiąć wykałaczkami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, doprawić, polać rybę. Posypać bułką tartą, obłożyć masłem. Piec około 40 min w temp. 180°C, aż wierzch się zrumieni.
Komentarze