Karp wigilijny

Karp wigilijny to danie, które gości na świątecznych stołach większości Polaków. Najczęściej wybieramy jego wersję smażoną - ma wtedy idealnie chrupiącą, złocistą skórkę i miękkie mięso. Karp wigilijny jest pyszny! Wypróbujcie nasz przepis - jest prosty, a ryba robi się na patelni bardzo szybko. Karp wigilijny na waszym stole będzie wyglądał i smakował wspaniale. 

dodany przez: ewasng2 ewasng2

dania z ryb

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 200 głosów)


Kroki przygotowania:

  • karp wigilijny 2 1. Karpia umyj, osusz, podziel na dzwonka. Natrzyj solą i odstaw na godzinę. Po tym czasie skrop cytryną i posyp pieprzem.
  • karp wigilijny 1 2. Panieruj w mące, potem w jajku i bułce tartej. Smaż na rumiano. Smacznego!

Porady

Karp wigilijny ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ci ostatni wytykają mu mulisty smak i dużą ilość ości. Proste zabiegi sprawią jednak, że przestanie to być problem. W kwestii smaku, karp wigilijny będzie lepszy, jeśli świeżą rybę przelejemy wrzątkiem, a później dzwonka będziemy trzymać np. w zalewie z cebuli. Karpia można też przyprawić, używając np. przypraw korzennych, dzięki czemu zyska zupełnie nowy, oryginalny smak. Karp wigilijny będzie miał mniej ości, jeśli przez co najmniej kilka godzin będzie moczył się w zalewie z octu. 

Notka redakcyjna

Karp wigilijny jest daniem, które tradycyjnie podaje się w Polsce od wieków. Potrawy z karpia były znane już w średniowieczu. Dzisiaj przyrządza się go na święta na wiele różnych sposobów. Karp wigilijny nie musi być tylko i wyłącznie smażony. Jeśli chcemy, by nasza ryba była mniej kaloryczna, upieczmy ją w piekarniku albo ugotujmy na parze. Karp wigilijny może być także podawany w galarecie. Macie wśród gości osoby, które nie lubią karpia? Przygotujcie dla nich inną rybę - dobrze sprawdzi się łosoś lub dorsz. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy