Karp w winnej galarecie

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 2 Godziny Porcja: 245 kcal Składniki na 8 porcji

Galaretaryba

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
245.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 151 głosów)

Składniki:

  • 2 kg karpia
  • duża włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 cebule
  • 4 goździki
  • liść laurowy
  • 5–7 ziaren pieprzu
  • szklanka białego wina
  • łyżka miodu
  • 5 dag rodzynek (jasnych)
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 4 łyżeczki żelatyny l sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z wypatroszonego karpia zeskrobać łuski. Rozciąć brzuch ryby od głowy do ogona. Odciąć ości od mięsa z obu stron grzbietu. Przeciąć kręgosłup przy głowie i przy ogonie. Wyjąć go z ryby. Odciąć głowę i ogon. Rozciąć korpus na dwa filety i pokroić na kawałki równej wielkości.
  • Cebule obrać, powbijać w nie goździki. Włoszczyznę obrać, umyć. Do szerokiego garnka włożyć głowy, ogony i kręgosłup z resztkami mięsa. Dodać włoszczyznę, cebule, listek i pieprz.
  • Wlać wino, pięć szklanek wody i lekko posolić. Gotować na małym ogniu około 30 minut.
  • Do wywaru włożyć kawałki karpia i gotować na małym ogniu około 15 min. Ugotowane kawałki ryby i marchewkę wyjąć z wywaru łyżką cedzakową, a wywar przecedzić przez gazę na gęstym sicie.
  • Z kawałków ryby zdjąć skórę i wyjąć resztę ości. Poukładać na opłukanym zimną wodą półmisku. Posypać sparzonymi i osączonymi rodzynkami oraz płatkami migdałów. Można udekorować cząstkami jajek ugotowanych na twardo.
  • Na każdą szklankę wywaru wziąć łyżeczkę żelatyny. Zalać ją zimną wodą, gdy spęcznieje, włożyć do wywaru. Dodać miód i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, mieszając tak, aby wywar był klarowny.
  • Przestudzoną galaretą zalać udekorowaną rybę. Odczekać chwilę (ryba wchłonie trochę galarety) i wlać resztę galarety. Ostudzić i wstawić do lodówki. Podawać z galaretką chrzanową.
  • Inne przepisy na Wigilię

Kalorie: 245.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy