Polecam bardzo dobra sprawdzona potrawa, doskonała na wigilijną kolację .
Składniki:
SKŁADNIKI
1 kg karpia
pół szklanki mleka
8 dkg masła
25 dkg śmietany
sok z połowy cytryny
2 jajka ugotowane na twardo
łyżka utartego chrzanu
cukier, sól i pieprz do smaku
Karp w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Karpia sprawić, opłukać, podzielić na porcje i namoczyć w mleku na ok. godzinę. Z połowy masła i maki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku, zagotować, a następnie dodać smietanę, chrzan i sok z cytryny. Ogniotrwały półmisek wysmarować częścią masła, położyć osączoną rybę, polać resztą roztopionego masła, wstawić do piekarnika i piec. Gdy mięso zmięknie (po ok. 30 min.) posypać rybę pokrajanymi w kostkę jajkami, zalać przygotowanym sosem i zapiec. Ryba jest gotowa, gdy na powierzchni utworzy się rumiana skórka. Podawać z frytkami i surówką z sezonowych warzyw.