Karp w galarecie

W mojej rodzinie zawsze na wigilijnym stole był karp

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 197 głosów)

Składniki:

  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1/2 szklanki zimnej wody,
  • 1 kg karpia,
  • 3 kostki rosołu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 duże cebule,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1 łyżkę żelatyny zalać 1/2 szklanki zimnej wody; 1 kg karpia wypatroszonego oczyścić z łusek (przez skrobanie nożem); wyciąć skrzela, obciąć płetwy, z głowy usunąć oczy. Odjąć głowę i pozostawić do galarety. Rybę bardzo dokładnie umyć, lekko osypać solą, następnie na części (dzwonka), tj. prostopadłe do kręgosłupa kawałki ryby przygotować wywar z włoszczyzny: 1,5 litra wody i 3 kostki rosołu warzywnego, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 duże cebule pokrojone w talarki; cukier, sól, pieprz do smaku. Gotować około godziny. Następnie do tak przygotowanego rosołu włożyć głowę karpia i gotować na małym ogniu 5 minut, zestawić z ognia. Włożyć pozostałe dzwonki karpia (tak by były przykryte wywarem i na małym ogniu aby wrzenie przebiegało powoli, gotować około 30 minut pod przykryciem. Następnie dodać napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę, zagotować. Na półmisek wyjąć delikatnie dzwonki karpia i obłożyć cebulą następnie zalać otrzymanym wywarem. Dać do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy