Karp w galarecie

Pyszna i smaczna ryba idealna na święta.

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 159 głosów)

Składniki:

  • 1kg karpia
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • natka pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • sól, cukier, pieprz
  • garść płatków migdałowych
  • garść rodzynek
  • cebula

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki.Obraną cebulę opiekamy nad płomieniem.Warzywa zalewamy litrem wody, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i solimy.Gotujemy wywar.Gdy warzywa zmiękną, odcedzamy, marchewkę odkładamy do dekoracji.
  • Do wywaru wkładamy głowę i płetwy i gotujemy.Po około 10 minutach dodajemy dzwonka i gotujemy jeszcze 20 minut.Wyjmujemy, osączamy i usuwamy ości.Głowę i płetwy wyrzucamy.Wywar przecedzamy przez sitko.
  • Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i rozpuszczamy w ciepłym wywarze.Dodajemy szczyptę pieprzu i sok z cytryny.Studzimy i przecedzamy.Na półmisek wlewamy odrobinę wywaru i wstawiamy do lodówki, by zastygł.
  • Karpia układamy na półmisku, zalewamy galaretką.Dekorujemy rodzynkami, migdałami i marchewką i wstawiamy do lodówki.Przybieramy natką.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy