Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Zapiekanie: 40 minut
Porcja: 375 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
1,2 kg filetów z karpia (płatów)
sok z cytryny
30 dag pieczarek
2 pomarańcze
3–4 łyżki masła
5–6 łyżek tartej bułki
szklanka białego wytrawnego wina
sól
pieprz
listki melisy do dekoracji
Karp zapiekany w pomarańczach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Pomarańcze dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, sparzyć, osuszyć, pokroić w ósemki wraz ze skórą.
Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ułożyć filety, posypać resztą tartej bułki i obłożyć pieczarkami. Wokół ułożyć cząstki pomarańczy. Polać winem i posypać wiórkami zimnego masła. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180°C. Udekorować listkami świeżej melisy.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!