Karp zapiekany w pomarańczach

Ocena:

4.52 (189)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Zapiekanie: 40 minut
Porcja: 375 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 1,2 kg filetów z karpia (płatów)
  • sok z cytryny
  • 30 dag pieczarek
  • 2 pomarańcze
  • 3–4 łyżki masła
  • 5–6 łyżek tartej bułki
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • listki melisy do dekoracji

Karp zapiekany w pomarańczach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
  • Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Pomarańcze dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, sparzyć, osuszyć, pokroić w ósemki wraz ze skórą.
  • Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ułożyć filety, posypać resztą tartej bułki i obłożyć pieczarkami. Wokół ułożyć cząstki pomarańczy. Polać winem i posypać wiórkami zimnego masła. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180°C. Udekorować listkami świeżej melisy.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne