Karp faszerowany

Ocena:

4.51 (185)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Karp nie musi być nudny! Jeśli zwykle serwujecie go w galarecie, albo smażonego na patelni, w tym roku postawcie na coś innego. Na przykład karpia faszerowanego rodzynkami, cebulą i rybim mięsem.

Składniki:

  • karp  1.2 kg

  • sól  5 g

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  0.25 szt.

  • cebula  3 szt.

  • pieprz  4 szt.

  • ziele angielskie  4 szt.

  • bułka tarta  30 g

  • cukier  3 g

  • rodzynki  120 g

  • białka  1 szt.

  • żelatyna  15 g

Karp faszerowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Karpia sprawiamy, płuczemy i kroimy na 2-cm dzwonka. Solimy. 4 dzwonka ze środkowej części ryby odkładamy, a pozostałe oczyszczamy z ości mielemy.

  • Krok 2:

    Z głowy karpia, obranych warzyw, jednej cebuli i przypraw gotujemy wywar. Ugotowany przecedzamy. Zmielone mięso ryby mieszamy z posiekanymi drobno cebulami, tartą bułką, solą, pieprzem, cukrem rodzynkami i ubitym białkiem.

  • Krok 3:

    Masą napełniamy odłożone dzwonka karpia. Układamy w płaskim garnku, zalewamy przecedzonym wywarem i gotujemy na małym ogniu ok. 35 min. Pozostawiamy w garnku do ostygnięcia. Dzwonka wyjmujemy i układamy na półmisku, a wywar odparowujemy do objętości 500 ml. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i przecedzamy. Gdy wywar z żelatyną ostygnie, zalewamy nim karpia i wstawiamy na 2–3 godz. do lodówki, aby galareta stężała.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: Tradycyjny karp – co trzeba wiedzieć o tej rybie?

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne