Karnawałowe róże z malinami

doskonałe na tłusty czwartek

Dodany przez:

Karnawałowe róże z malinami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 szkl. mąki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • Dodatkowo:
  • maliny w syropie
  • cukier puder do posypania
  • białko
  • tłuszcz do smażenia ( 1/2 oleju, 1/2 smalcu)

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy żółtka z masłem i śmietaną, dodajemy mąkę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiamy, przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Urabiamy kulkę, chowamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy. Na jedno ciasteczko wycinamy 3 kółka różnej wielkości, brzegi każdego lekko nacinamy. Układamy największe kółko, smarujemy białkiem, układamy średnie, smarujemy białkiem i najmniejsze. W środku dociskamy palcem aby się skleiły. Róże smażymy jak faworki na głębokim tłuszczu z obu stron aż się przyrumienią. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Następnie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinką. Smacznego !!!
deser faworki róże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze