Polędwiczki wieprzowe w sosie - danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polędwiczki wieprzowe należy najpierw dobrze obsmażyć, a następnie doprowadzić do miękkości w sosie.
Składniki:
600 g. polędwiczek wieprzowych
tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
3 ząbki czosnku ( posiekać )
200 ml śmietany 18%
3 łyżki musztardy francuskiej
przyprawy: sól
pieprz
Polędwiczki w sosie śmietanowo - musztardowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i błon
umyć
osuszyć ręcznikiem papierowym i skośnie pokroić w grube plastry ( lekko rozgnieść dłonią ). Polędwiczki oprószyć solą i grubo zmielonym pieprzem.
► W głebokiej patelni na rozgrzanym tłuszczu smażyć mięso przez około 3 minuty z kazdej strony
dodać czosnek i dusić na średnim ogniu pod przykryciem / obracając /.