Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną i czekoladą

Karmelizowana cebula będzie wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, serów lub wytrawnych tart. Polecam

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 149 głosów)

Składniki:

  • 500 g czerwonej cebuli
  • 2 kostki deserowej czekolady
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • listek laurowy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebulę kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na rozgrzanej oliwie do czasu, aż będzie miękka. Dusimy ją na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy cukier, żurawinę, wino, wodę, listek laurowy, sól i pieprz. Mieszamy, dusimy, aż cebula będzie skarmelizowana, a nadmiar płynów wyparuje (ok. 30 min.). Na koniec dodajemy ocet balsamiczny, 2 kostki czekolady i mieszamy. Smakujemy, w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Tak przygotowaną konfiturę z cebuli możemy przełożyć do słoiczków, zamknąć na ciepło lub przechowywać w lodówce do 5 dni.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy