Konfitura z czerwonej cebuli

Ocena:

4.54 (161)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Konfitura z czerwonej cebuli to najlepszy pomysł na niebanalny dodatek do mięs i serów. Jej słodko-kwaśny smak idealnie komponuje się z wytrawnymi daniami i dodaje im wyjątkowego charakteru. Doskonale sprawdzi się również jako składnik zapiekanek, burgerów i kanapek. Zobaczcie, jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuli i przetestujcie ten smak we własnych kuchniach.

Składniki:

  • czerwona cebula  600 g

  • cukier  550 g

  • ocet balsamiczny  80 g

  • sól  0.5 łyżeczki

  • pieprz  0.5 łyżeczki

  • rozmaryn  2 gałązki

Konfitura z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.

  • Krok 2:

    Gotowanie cebuli: piórka wkładamy do garnka, dodajemy ocet, cukier oraz rozmaryn i wszystko zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy konfiturę jeszcze przez około 35 minut.

  • Krok 3:

    Konfitura z czerwonej cebuli: gotowy chutney przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy pokrywki.

Porady

  • Aby konfitura z cebuli była idealnie gładka i aksamitna, cebulę należy pokroić na plasterki o możliwie równej grubości.
  • Podczas duszenia cebuli należy ciągle pilnować aby się nie przypaliła, gdyż wtedy konfitura nabierze gorzkiego smaku.
  • Tak przygotowana konfitura z czerwonej cebuli idealnie sprawdzi się jako baza do sosów, gulaszy i dressingów. Wystarczy już jedna łyżka tego przysmaku, aby szybko podkręcić smak wszystkich innych potraw.
  • Aby zapobiec późniejszej krystalizacji cukru w konfiturze, podczas gotowania warto dodać do cebuli łyżeczkę glukozy.
  • Do chutney najlepiej sprawdza się czerwona cebula. Wprawdzie możliwe jest zrobienie go na bazie cebuli żółtej lub białej, jednak efekt końcowy nie jest wtedy tak smaczny.
  • Do przygotowania konfitury potrzeba jedynie kilku składników, dlatego warto zadbać by były one jak najwyższej jakości. Wybierając ocet postarajmy się kupić taki, który posiada oznaczenie IGP dające gwarancje wykonania zgodnie z tradycyjną recepturą. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Konfitura z czerwonej cebuli – dodatki

Konfitura z czerwonej cebuli sama w sobie jest wyrazista i pełna różnych smaków, ale można ją dodatkowo podkręcić rozmaitymi dodatkami. Fani delikatnych nut smakowych, oprócz cukru, mogą dodać do niej odrobinę miodu. Niektórzy mieszają też cebulę z owocami, tworząc konfitury o słodko-wytrawnym smaku. Jednym z najlepszych takich połączeń jest konfitura z czerwonej cebuli i porzeczek. Podobną recepturę warto też wyczarować z wiśni, żurawiny lub śliwek.

Z kolei ci, którzy lubią ostre jedzenie, będą zachwyceni chutneyem z dodatkiem chill lub odrobiną świeżego imbiru. Dobrym dodatkiem, który nada cebulowym przetworom charakteru, będzie też podsmażony czosnek. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, spróbujcie też przygotować konfiturę na wytrawnym czerwonym winie.

Chutney z czerwonej cebuli - przechowywanie

Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli zajmuje co prawda trochę czasu, za to gotowy produkt zachowuje świeżość przez wiele miesięcy, dlatego też warto od razu zrobić większą porcję. Konfitury możemy, ale nie musimy, poddać procesowi pasteryzacji – w zależności od tego, czy chcemy przechowywać ją w lodówce, czy w spiżarni. Trzymana w lodówce lub chłodnej piwnicy wytrzymuje do 6 miesięcy. Z kolei pasteryzowana konfitura z cebuli zachowa świeżość nawet przez rok. Ważne jednak, aby gotowe słoiczki przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. 

Konfitura z czerwonej cebuli - do czego?

Konfitura z czerwonej cebuli do burgera to zdecydowanie najpopularniejsze połączenie, jednak istnieje znacznie więcej smakowitych sposobów na wykorzystanie chutneya. Ten słodko-kwaśny dżem idealnie pasuje do:

  • mięsnych pieczeni i pasztetów,
  • dziczyzny,
  • wytrawnych tart,
  • tortilli,
  • deski serów.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne