Karkówka z mango

Troszke egzotyki

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 160 głosów)

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
  • 1 dojrzałe mango
  • 3 czubate łyzeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu (moze być z kostki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 płaska łyzeczka curry
  • pieprz (ja uzyłam kolorowego, świeżo mielonego)
  • sól
  • olej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Każdy plaster karkówki przyprawić z obu stron solą i pieprzem, następnie obsmażyć na oleju z obu stron do momentu, aż mięso zacznie sie rumienic.
  • Mieso przełozyc do garnka, zalać bulionem i dusić do miekkości.
  • Mango oddzielić od pestki, obrac ze skórki, każdą połówke przekroić na pół i pokroic w plasterki (gdyby był problem z oddzieleniem od pestki to odkrawac kawałki mniej więcej takiej wielkosci).
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklic na patelni.
  • Miekką karkówkę wyjać i odłożyć w ciepłe miejsce.
  • Sos powstały po duszeniu mięsa w razie potrzeby uzupełnić wodą do objetości 1 szklanki. Zagotować. Dodać pokrojone mango i zeszkloną cebulę. Dusic całość 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, curry, przyprawić pieprzem i w razie potrzeby solą (ja juz soli nie dodaje). Zagotowac.
  • Ułożyć na każdym talerzach po plastrze miesa, polać sosem.
  • Podawac z puree ziemniaczanym, ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy