Karkówka z mango

Troszke egzotyki

Dodany przez:

Karkówka z mango

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 4 plastry karkówki
  • 1 dojrzałe mango
  • 3 czubate łyzeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu (moze być z kostki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 płaska łyzeczka curry
  • pieprz (ja uzyłam kolorowego, świeżo mielonego)
  • sól
  • olej

Przygotowanie

  1. Każdy plaster karkówki przyprawić z obu stron solą i pieprzem, następnie obsmażyć na oleju z obu stron do momentu, aż mięso zacznie sie rumienic.
  2. Mieso przełozyc do garnka, zalać bulionem i dusić do miekkości.
  3. Mango oddzielić od pestki, obrac ze skórki, każdą połówke przekroić na pół i pokroic w plasterki (gdyby był problem z oddzieleniem od pestki to odkrawac kawałki mniej więcej takiej wielkosci).
  4. Cebulę obrać, posiekać i zeszklic na patelni.
  5. Miekką karkówkę wyjać i odłożyć w ciepłe miejsce.
  6. Sos powstały po duszeniu mięsa w razie potrzeby uzupełnić wodą do objetości 1 szklanki. Zagotować. Dodać pokrojone mango i zeszkloną cebulę. Dusic całość 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, curry, przyprawić pieprzem i w razie potrzeby solą (ja juz soli nie dodaje). Zagotowac.
  7. Ułożyć na każdym talerzach po plastrze miesa, polać sosem.
  8. Podawac z puree ziemniaczanym, ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.
wieprzowina mięso obiad mango karkówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze