Karkówka z grillowanymi rzodkiewkami

Grillowe doskonałości. Spotkanie w gronie przyjaciół jest najlepsze, gdy towarzyszy mu biesiadowanie przy grillu. Oto propozycje na soczystą karkówkę.

Dodany przez:

Mięsne

Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 plastry karkówki
  • sól i kolorowy pieprz
  • MARYNATA:
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • słoiczek musztardy francuskiej
  • kilka gałązek rozmarynu
  • GRILLOWANE RZODKIEWKI:
  • 8 rzodkiewek
  • garść listków natki
  • garść listków kolendry
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy i sól
  • Sos tysiąca wysp do karkówki
  • 8 łyżek majonezu
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • szczypta soli, szczypta pieprzu lub chili

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę, rozmaryn posiekaj, pieprz utrzyj w moździerzu. Pomieszaj z miodem, oliwą, sokiem z cytryny i musztardą. Karkówkę natrzyj solą i pieprzem, następnie marynatą dokładnie z każdej strony. Ułóż w naczyniu i odstaw do lodówki na godzinę.
  2. Zrób pesto. Natkę i kolendrę posiekaj bardzo drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj sok z cytryny i oliwę. Pomieszaj i dopraw solą. Odstaw.
  3. Rozgrzej grill. Rozłóż na nim folię aluminiową i ułóż karkówkę. Grilluj po około 7 minut z każdej strony.
  4. Rzodkiewki opłucz i osusz. Pokrój na pół i posmaruj oliwą. Ułóż na rozgrzanym grillu. Piecz 2 minuty. Karkówkę podawaj z grillowaną rzodkiewką i pesto.
  5. Sos tysiąca wysp do karkówki
  6. W miseczce dokładnie mieszam majonez z ketchupem, octem winnym i cukrem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos jest gotowy kiedy konsystencja stanie się jednolita. Podaję jako dodatek do wędlin, mięs, ryb, ziemniaków, frytek itp.
grill karkówka z grilla grillowane warzywa i mięso
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze