Karkówka z grillowanymi rzodkiewkami
Grillowe doskonałości. Spotkanie w gronie przyjaciół jest najlepsze, gdy towarzyszy mu biesiadowanie przy grillu. Oto propozycje na soczystą karkówkę.
Dodany przez:
Dobre Rady
Składniki
- 4 plastry karkówki
- sól i kolorowy pieprz
- MARYNATA:
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- słoiczek musztardy francuskiej
- kilka gałązek rozmarynu
- GRILLOWANE RZODKIEWKI:
- 8 rzodkiewek
- garść listków natki
- garść listków kolendry
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy i sól
- Sos tysiąca wysp do karkówki
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- szczypta soli, szczypta pieprzu lub chili
Przygotowanie
- Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę, rozmaryn posiekaj, pieprz utrzyj w moździerzu. Pomieszaj z miodem, oliwą, sokiem z cytryny i musztardą. Karkówkę natrzyj solą i pieprzem, następnie marynatą dokładnie z każdej strony. Ułóż w naczyniu i odstaw do lodówki na godzinę.
- Zrób pesto. Natkę i kolendrę posiekaj bardzo drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj sok z cytryny i oliwę. Pomieszaj i dopraw solą. Odstaw.
- Rozgrzej grill. Rozłóż na nim folię aluminiową i ułóż karkówkę. Grilluj po około 7 minut z każdej strony.
- Rzodkiewki opłucz i osusz. Pokrój na pół i posmaruj oliwą. Ułóż na rozgrzanym grillu. Piecz 2 minuty. Karkówkę podawaj z grillowaną rzodkiewką i pesto.
- Sos tysiąca wysp do karkówki
- W miseczce dokładnie mieszam majonez z ketchupem, octem winnym i cukrem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos jest gotowy kiedy konsystencja stanie się jednolita. Podaję jako dodatek do wędlin, mięs, ryb, ziemniaków, frytek itp.
Wskazówki
Zobacz też: Sałatka chrupiąca z rzodkiewkami, sałatą i jajkiem
Komentarze