Karkówka w czerwonej marynacie

Prosty pomysł na mało pracochłonne i smaczne danie.

dania mięsne

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 172 głosów)

Składniki:

  • 4 duże plastry karkówki (1 na osobę)
  • proporcje marynaty:
  • pół szklanki oliwy,
  • pół szklanki wody,
  • dwie łyżeczki majeranku,
  • dwie łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej bądź ostrej,
  • sól,
  • pieprz,
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć, rozbić tłuczkiem.
  • Składniki marynaty ze sobą połączyć i włożyć do niej mięso.
  • Wstawić do lodówki na kilka godzin bądź na noc.
  • Mięso włożyć do rękawa, wlać odrobinę marynaty i piec do miękkości w 180 stopniach.
  • Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć aż się zarumieni mięso.
  • Podawać z ugotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
  • Karkówkę można piec również w kawałku (w całości).
  • Żeby odchudzić to danie można użyć chudszego mięsa.
  • Marynata nadaje się do mięs pieczonych na grillu.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy