Karkówka po cygańsku

Ocena:

4.36 (205)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Karkówka po cygańsku to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Solidną porcję mięsa i warzyw wystarczy uzupełnić o dodatek w postaci kaszy, ziemniaków lub ryżu. W ten sposób mamy gotowy zbilansowany posiłek, który zaspokoi apetyt wszystkich domowników. Karkówkę po cygańsku możemy przygotować na ostro – z papryczką chili i musztardą Dijon – lub w łagodnej wersji, bez pikantnych dodatków.

Składniki:

  • karkówka  500 g

  • sól  5 g

  • pieprz  2 g

  • słodka papryka  10 g

  • papryka ostra  2 g

  • mąka pszenna  30 g

  • olej rzepakowy  45 ml

  • cebula  1 szt.

  • pieczarki  200 g

  • kiszone ogórki  100 g

  • czerwona papryka  100 g

  • woda  90 ml

  • przecier pomidorowy  90 g

  • musztarda  15 g

  • ocet winny  15 ml

  • cukier  5 g

  • czosnek  4 ząbki

Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: myjemy, kroimy w plastry o grubości 1–1,5 cm, a następnie na połówki. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy i nacieramy przyprawami – solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

  • Krok 2:

    Smażenie karkówki: do głębokiego talerza wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym smażymy na niej mięso z obydwu stron na rumiany kolor (przez ok. 2 min z każdej strony). Gotowe kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  • Krok 3:

    Warzywa: obieramy cebulę z łupin i kroimy ją w pióra. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, a ogórki kiszone – w słupki. Myjemy paprykę, wycinamy z niej gniazda nasienne i ją również kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 4:

    Zalewa: w osobnym naczyniu mieszamy wodę, przecier pomidorowy, musztardę i ocet. Dodajemy łyżeczkę cukru (5 g) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

  • Krok 5:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Na karkówkę, ułożoną w naczyniu żaroodpornym, przekładamy przygotowane warzywa. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Przykrywamy pokrywką.

  • Krok 6:

    Pieczenie: karkówkę po cygańsku wstawiamy do piekarnika na 90 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy w otwartym naczyniu przez kolejne 20 min.

  • Krok 7:

    Karkówka po cygańsku jest gotowa: danie możemy podać w naczyniu żaroodpornym lub na talerzach z ulubionymi dodatkami – kopytkami, ziemniakami, kaszą lub kromką świeżego chleba.

Porady

  • Świeżą paprykę możemy zastąpić kosnerwową.
  • Warzywa – cebulę, pieczarki i paprykę można dodatkowo podsmażyć (zanim przykryjemy nimi karkówkę). Dzięki temu puszczą mniej wody podczas smażenia.
  • Do karkówki po cygańsku sprawdzi się musztarda o dowolnym smaku. Jeśli chcemy, aby potrawa była ostrzejsza, wybierzmy musztardę Dijon lub rosyjską. Możemy dodać także jedną lub dwie papryczki chili.
  • Do łagodniejszej wersji lepsza będzie musztarda delikatesowa, bawarska lub kremska.
  • Zamiast octu można użyć soku z cytryny – 45 ml.
  • Przecier pomidorowy można zrobić samodzielnie – najlepiej w sezonie, czyli latem, kiedy owoce są najsłodsze i mają najniższą cenę. Koncentrat można zastąpić pomidorami z puszki, jednak wtedy sos będzie mniej intensywny.
  • Pieczona karkówka po cygańsku świetnie smakuje posypana natką pietruszki lub lubczykiem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Mięso na karkówkę po cygańsku

Wybierając mięso na potrawę warto zwrócić uwagę na:

  • kolor mięsa – w mniejszych sklepach można poprosić o przekrojenie mięsa. Jeśli karkówka jest świeża, odcień w środku nie powinien różnić się od tego na zewnątrz,
  • strukturę – mięso nie powinno być mokre ani pokryte śluzem,
  • kolor tłuszczu – jeśli mięso jest świeże, to żyłki w środku powinny mieć biały kolor,
  • neutralny zapach – nieświeża karkówka bardzo intensywnie i nieprzyjemnie pachnie.

Z czym podawać karkówkę po cygańsku?

Do potrawy sprawdzą się różne dodatki:

Karkówka po cygańsku z kociołka

Karkówka po cygańsku to doskonały przepis na danie jednogarnkowe, np. do zawieszania nad ogniskiem. Do żeliwnego kociołka, poza składnikami z podstawowego przepisu, wkładamy także ziemniaki. Wybieramy małe, które wystarczy obrać, umyć i przekroić na połówki. Większe można pokroić w półksiężyce.

Karkówkę warto wcześniej przesmażyć na patelni, żeby zamknąć soki – dzięki temu wyjdzie soczysta w środku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne