Karkówka na ostro

Karkówka - pyszny przepis na karkówkę. Przygotowanie: 45 minut Porcja: 350 kcal Składniki na 4–6 porcji

dania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
350 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 192 głosów)

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • listki bazylii
  • przyprawa do karkówki PRYMAT

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Karkówka  - bardzo dobry pomysł na obiad. Aromatyczna karkówka nie wymaga duże pracy, za to smakuje obłędnie. Najważniejsza jest marynata i tutaj potrzebujemy czasu, reszta to tylko pochodne dobrej marynaty :)
  • Mięso pokroić na kotlety. Lekko rozbić tłuczkiem i umiarkowanie posolić. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chili opłukać, usunąć pestki i drobno posiekać.
  • Przecier pomidorowy połączyć z czosnkiem, chili, miodem, octem, sosem sojowym i przyprawą do karkówki. Mięso zalać marynatą, wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Kotlety wyjąć z marynaty (resztę marynaty zachować). Piec na grillu po 20 minut z każdej strony. Od czasu do czasu smarować marynatą. Podać z bazylią.
  • Karkówka przygotowana w ten sposób zachwyci nawet największego smakosza.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 350

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy