Karkówka na ostro

Karkówka - pyszny przepis na karkówkę. Przygotowanie: 45 minut Porcja: 350 kcal Składniki na 4–6 porcji

Dodany przez:

Karkówka na ostro

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 kg karkówki bez kości
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • listki bazylii
  • przyprawa do karkówki PRYMAT

Przygotowanie

  1. Karkówka  - bardzo dobry pomysł na obiad. Aromatyczna karkówka nie wymaga duże pracy, za to smakuje obłędnie. Najważniejsza jest marynata i tutaj potrzebujemy czasu, reszta to tylko pochodne dobrej marynaty :)
  2. Mięso pokroić na kotlety. Lekko rozbić tłuczkiem i umiarkowanie posolić. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chili opłukać, usunąć pestki i drobno posiekać.
  3. Przecier pomidorowy połączyć z czosnkiem, chili, miodem, octem, sosem sojowym i przyprawą do karkówki. Mięso zalać marynatą, wstawić do lodówki na 12 godzin.
  4. Kotlety wyjąć z marynaty (resztę marynaty zachować). Piec na grillu po 20 minut z każdej strony. Od czasu do czasu smarować marynatą. Podać z bazylią.
  5. Karkówka przygotowana w ten sposób zachwyci nawet największego smakosza.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
grill mięso obiad czosnek sos sojowy karkówka karkówka na ostro
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze