Karkówka duszona w kapuście

Proste składniki gwarantują niebanalne danie i wspaniały smak

dodany przez: joanna-sobanska

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
500 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 191 głosów)

Składniki:

  • - biała kapusta - 1sztuka
  • - karkówka - 6 plastrów po jednym na osobę
  • - cebula - 5-6 średniej wielkości
  • - śliwki suszone - 15-20 dag
  • - bulion
  • - przyprawy - wedle uznania (sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa, suszone zioła)
  • - sos sojowy

Sposób przygotowania:

  • duszenie

Posiłek:

Karkówka duszona w kapuście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę posiekać na szatkownicy. Cebulę pokroić w wiórka. Karkówkę w plastrach lekko rozbić, oprószyć przyprawami krótko obsmażyć na mocnym ogniu.
  • W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami: kapustę, karkówkę, cebulę, pokrojone śliwki suszone polać trochę sosem sojowym. Wszystko zalać bulionem- 0,5-1 szklanki, razem z tłuszczem ze smażenia karkówki, na wierzch wyłożyć troszkę tłuszczu.
  • Każdą warstwę doprawiać wg uznania.
  • Piec około 1-1,5 godz. w temperaturze 180-220 C.
  • Karkóweczka porpostu rozpływa się w ustach.
  • Podawać z frytkami.

Kalorie: 500

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy