Bigos z kiszonej kapusty

Ocena:

4.28 (227)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Bigos z kiszonej kapusty to prosty przepis, ale na bogato – z mięsem wieprzowym (karkówką lub łopatką) i kiełbasą. Nie może w nim oczywiście zabraknąć suszonych grzybów i śliwek. Smak dania podkręcają takie dodatki jak koncentrat pomidorowy i jabłko, a głęboki aromat zapewniają mu liczne przyprawy. Sprawdzą się między innymi majeranek i kminek lub owoce jałowca. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić bigos z kiszonej kapusty. Przepis przyda się nie tylko na święta.

Składniki:

  • kapusta kiszona  1 kg

  • wieprzowina  500 g

  • suszone grzyby  30 g

  • olej  60 ml

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • kminek  3 g

  • majeranek  3 g

  • suszone śliwki  40 g

  • cebula  1 szt.

  • kiełbasa  200 g

  • koncentrat pomidorowy  25 g

  • mąka pszenna  15 g

  • jabłka  1 szt.

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Bigos z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Grzyby suszone: zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Przykrywamy je i odstawiamy, żeby napęczniały. Możemy przygotować je dzień wcześniej. Kiedy napęcznieją i zmiękną, odciskamy je i siekamy. Nie wylewamy wody, w której się moczyły. Nawet jeśli nie wykorzystamy jej całej do bigosu, przydaje się także do zrobienia sosu grzybowego lub zupy. 

    bigos z kiszonej kapusty - przygotowanie grzybów
  • Krok 2:

    Mięso: kroimy w kostkę. Możemy wykorzystać karkówkę lub łopatkę. Jeśli wolimy chude, białe mięso, użyjmy filetu z kurczaka lub indyka. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzewamy około 2 łyżek oleju (30 ml). Obsmażymy na nim kawałki wieprzowiny. Robimy to dosyć krótko, na dużym ogniu, żeby zamknąć soki wewnątrz mięsa. Kiedy zmieni kolor, wlewamy wodę lub bulion. Przykrywamy i dusimy do miękkości, przez około 45 minut. 

    bigos z kiszonej kapusty - przygotowanie mięsa
  • Krok 3:

    Kapusta kiszona: odciskamy ją z soku. Warto sprawdzić jej smak (zwłaszcza kiedy nie kisiliśmy jej sami). Jeśli obawiamy się, że bigos będzie zbyt kwaśny, możemy ją dodatkowo przepłukać czystą wodą i ponownie odsączyć. Wkładamy ją do garnka. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Podlewamy niewielką ilością wody. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu (opcjonalnie cukrem). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Co jakiś czas mieszamy. 

    bigos z kiszonej kapusty - przygotowanie kapusty
  • Krok 4:

    Zasmażka: obieramy i siekamy cebulę. Kiełbasę (myśliwską lub jałowcową, niezbyt suchą) kroimy w kostkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni. Wrzucamy cebulę. Lekko ją podsmażamy, żeby się zeszkliła. Dodajemy kiełbasę. Czekamy, aż uwolni część tłuszczu i się zarumieni. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy go, żeby skarmelizować zawarte w nim cukry (będzie miał dzięki temu wyrazisty smak). Na koniec dodajemy mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.   

    bigos z kiszonej kapusty - zasmażka
  • Krok 5:

    Gotowanie: łączymy kapustę kiszoną i mięso. Dodajemy suszone grzyby (oraz wodę z ich moczenia), pokrojone w cząstki suszone śliwki i łyżeczkę majeranku. Dusimy, aż wszystkie smaki dobrze się połączą, przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę. Mieszamy i podgrzewamy bigos z kiszonej kapusty, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. (dzięki dodatkowi mąki nieco zgęstnieje). Dorzucamy jeszcze starte jabłko i doprawiamy potrawę, żeby zbalansować wszystkie kluczowe smaki: słodki, słony i kwaśny.   

    bigos z kiszonej kapusty - gotowanie
  • Krok 6:

    Podanie: wykładamy bigos z kapusty kiszonej na miseczki lub głębokie talerze. Możemy udekorować ziołami, na przykład rozmarynem, tymiankiem lub koperkiem. Serwujemy z pieczywem na zakwasie lub ziemniakami.   

    bigos z kiszonej kapusty - podanie

Porady

  • Otrzymamy bardzo dobry bigos z kiszonej kapusty, jeśli będziemy go odpowiednio długo dusić, dlatego warto przygotowywać sobie garnek z grubym, nieprzywierającym dnem. Najlepiej sprawdzi się żeliwne naczynie. 
  • Ważne jest częste i dokładne mieszanie bigosu. W razie potrzeby można podlewać go niewielką ilością wody, bulionu warzywnego lub soku odciśniętego wcześniej z kiszonej kapusty. Z tym ostatnim trzeba jednak uważać, żeby potrawa nie zrobiła się zbyt kwaśna. 
  • Bigos najlepiej smakuje po kilkukrotnym odgrzaniu. Najlepiej przyrządzić go z wyprzedzeniem, kilka dni przed świętami lub planowanym podaniem.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak ugotować bigos z kiszonej kapusty na Wigilię? 

Prosty przepis na bigos z kiszonej kapusty ma wiele wersji. Zazwyczaj jest świetnym sposobem na wykorzystanie mięs i wędlin, które zostały nam z imprezy lub świąt, ale z łatwością można też przyrządzić postny bigos wigilijny. Jest to nic innego jak kapusta z grzybami – nieodzowny element wieczerzy, który można podawać w formie samodzielnej potrawy lub farszu do pierogów i innych bezmięsnych potraw. Oprócz podstawowych składników, jakimi są suszone grzyby, cebula i kiszona kapusta, często zawiera także: 

  • wędzone śliwki – produkt o bardzo charakterystycznym smaku. Przydaje się, kiedy chcemy imitować dymny aromat boczku lub żeberek, które nierzadko dodaje się do mięsnej wersji. Żeby dodać potrawie słodyczy, można również wykorzystać powidła śliwkowe lub miód.  
  • olej lniany – tradycyjnie dodawany do wielu postnych potraw. Jest świetnym nośnikiem smaku (w zastępstwie smalcu lub słoniny), mimo że jest produktem pochodzenia roślinnego. 
  • czerwone wino – uszlachetni bigos z kapusty kiszonej i nada mu charakterystyczny aromat. Zmieni także nieco jego barwę. Jeśli szykujemy potrawę na przestrzeni kilku dni (za każdym razem podgrzewając ją i studząc, żeby zyskała głębie smaku), wino dodajmy na ostatnim etapie.  

Jak doprawić bigos z kiszonej kapusty? 

Najczęściej tradycyjny bigos z kiszonej kapusty doprawia się majerankiem, zielem angielskim, czarnym pieprzem, liściem laurowym i kminkiem, tak jak w naszym przepisie. Smak dania można też podkręcić za pomocą takich aromatycznych dodatków jak: 

  • owoce jałowca – często znajdziemy je w podsuszanych kiełbasach. Jeśli jednak zabrakło nam tego aromatu lub nie dodajemy mięsa do bigosu, możemy po prostu dorzucić suszoną przyprawę do gotowania kiszonej kapusty. 
  • czosnek – świetnie wpasowuje się w przeróżne staropolskie potrawy. Możemy wykorzystać świeże ząbki, suszone płatki lub sproszkowaną (czy też granulowaną) przyprawę. Sprawdzi się także aromatyzowany olej z czosnkiem. 
  • koperek – możemy dorzucić do garnka świeże, posiekane listki pod koniec gotowania bigosu. Gałązki przydadzą się też do dekoracji. 
  • wędzona papryka w proszku – pomoże podkręcić aromat mięsa lub uzyskać głębię smaku w roślinnej propozycji.  
  • tymianek, rozmaryn lub inne zioła prowansalskie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne