Kapusta z serem

Przygotowanie: 15 minut Duszenie: 10 minut Pieczenie: 20 minut Porcja: 360 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Kapusta z serem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
360 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 75 dag kapusty pekińskiej
  • 150 ml śmietany
  • 12 dag płatków owsianych
  • ząbek czosnku
  • 15 dag startego sera gouda
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • gałka muszkatałowa
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę przekroić wzdłuż na pół i blanszować 3 min w osolonym wrzątku. Zahartować, dobrze osączyć z nadmiaru wody.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Śmietanę zagotować, dodać płatki owsiane, czosnek i dusić ok. 10 min. Dodać ser, natkę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać.
  3. Kapustę ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, przeciętą stroną do góry. Polać sosem, zalać bulionem, obłożyć wiórkami
  4. masła. Piec 20 min w temp. 200°C.
obiad kolacja zapiekanka wegetariańska płatki owsiane ser gouda bez mięsa kapusta z serem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy