Kapusta postna z grzybami

Kapusta z grzybami - przepisy na Wigilię Oczekiwanie: 1 dzień Przygotowanie: 3,5 godziny Porcja: 75 kcal

kapusta kiszona

Czas przygotowania:
210 min.
Kalorie:
75 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.27 z 208 głosów)

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwki
  • 1 duża cebula
  • mielony albo cały kminek
  • tłuszcz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kapusta z grzybami - jak zrobić, przepisy na wigilijną kapustę z grzybami:
  • ■ Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godzinę.
  • ■ Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
  • ■ Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz. Dosypać przyprawę do bigosu. Chwilę pogotować.
  • ■ Grzybów można dodać 2–3 dag więcej, według uznania.
  • UWAGA! Kapustę z grzybami zamrozić. Dzień przed Wigilią rozmrozić. Odgrzać w dniu Wigilii.
  • Kapusta z grzybami przygotowana według tego przepisu na kapustę z grzybami zasmakuje każdemu.
  • Smacznego!
  • Inne przepisy na Wigilię
  • Zobacz też inny przepis na Kapustę Wigilijną

Kalorie: 75

Porady

A może modra kapusta? Sprawdź!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy