pyszna zupa warzyna z dodatkiem cielęciny,kaparów,pomidorów i kiszonej kapusty....
Składniki:
4-5 pomidorów
2 cebule
2 łyżki oliwy
strąk zielonej papryki
50 dag zadniej cielęciny
kilka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kaparów
łyżka mielonej słodkiej papryki
4 szkl bulionu (z kostki)
50 dag kiszonej kapusty
szklanka kwaśnej śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz
Zupa węgierska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na oliwie na złoty kolor. Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki pokroić na kawałki, dodać do gorącej cebuli. Strąk papryki podgrzewać przez kilka minut w gorącym piekarniku, następnie włożyć do woreczka foliowego, chwile potrzymać, wyjąć, oczyścić ( usunąć skórkę, pestki i gniazdo nasienne), pokroić na paski, wrzucić do pomidorów wraz z ziarnami pieprzu. Dusić na małym ogniu około 15 minut, dodać drobno pokrojone mięso, przyprawy oraz kapary, a po kilku minutach wlać bulion.
Zupę gotować pod przykryciem około 40 minut, wymieszać z kiszoną kapustą, gotować jeszcze około 60 minut. Tuż przed podaniem doprawić śmietaną solą i pieprzem.