Kapusta po kurpiowsku
Kapusta po kurpiowsku - Przepis na Kapusta po kurpiowskuTradycyjna kapusta po kurpiowsku smakuje po prostu pysznie. Musicie jej spróbować! Dodajemy do niej mięso i kaszę, dzięki czemu może być samodzielnym daniem. Kapusta po kurpiowsku to danie, które warto zrobić w większej ilości, ponieważ dobrze smakuje również odgrzewana. Kapusta po kurpiowsku z pewnością przypadnie wam do gustu.

Kapusta po kurpiowsku / fot. iStock
dania mięsne
- Czas przygotowania:
- 80 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
- Poziom trudności: Średni
(średnia 4.48 z 188 głosów)
Kroki wykonania:
1.Kapustę płuczemy raz, odciskamy, kroimy na mniejsze części.
2.Do garnka, najlepiej szybkowara wkładamy kapustę, dodajemy mięso, wywar i pieprz. Zagotowujemy i gotujemy do czasu, aż kapusta będzie miękka.
3.Wówczas wsypujemy kaszę i gotujemy aż kasza zmięknie. Dodajemy cukier, aby potrawa miała lekko słodko-kwaśny smak. Można też dodać usmażoną na brązowo cebulkę.
Porady
Kapusta po kurpiowsku może być zrobiona z wielu różnych rodzajów mięsa. W naszym przepisie proponujemy żeberka wieprzowe, ale możecie użyć też np. karkówki czy łopatki, a nawet mniej tłustego mięsa, np. z indyka. Kapusta po kurpiowsku tradycyjnie robiona jest z dodatkiem kaszy. I znowu - wybierzmy kaszę, którą lubimy najbardziej! Dobrze sprawdzi się zarówno jęczmienna czy jaglana, jak i gryczana czy pęczak. Kapusta po kurpiowsku to danie jednogarnkowe - najlepiej przygotować ją w szybkowarze, ponieważ unikniemy wtedy ryzyka przypalenia dania. Jeśli robimy kapustę w zwykłym garnku, pamiętajmy by zwłaszcza w końcowym etapie gotowania, często ją mieszać.
Notka redakcyjna
Kapusta po kurpiowsku to tradycyjne danie kuchni Kurpiów. Jest to kuchnia oparta na daniach pożywnych i prostych, ale zwykle bardzo smacznych. Kurpiowie lubią wyraziste smaki, do wielu dań używa się np. chrzanu. Kapusta po kurpiowsku to również przykład takiego dania. Możemy przygotować ją z surowej kapusty lub użyć kapusty kiszonej. W przypadku tej ostatniej możemy regulować stopień kwaśności dania - wystarczy kilka razy przepłukać kapustę, by była mniej kwaśna. Kapusta po kurpiowsku jest niezwykle pożywna, dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej i mięsa.
Podobne przepisy

Kapusta po węgiersku

Kapusta po węgiersku

Kapusta po murzyńsku

KAPUSTA KISZONA PIECZONA PO STAROPOLSKU

młoda kapusta

Kapusta z grzybami to wigilijna klasyka. Robimy ją na Wigilię, ponieważ jest daniem postnym. Kapusta z grzybami to potrawa pyszna i aromatyczna - za jej wyjątkowy smak i aromat odpowiadają różne rodzaje grzybów. Warto przygotować ją nawet kilka dni wcześniej, żeby smaki się przegryzły. Dzięki temu będzie jeszcze lepsza!
Kapusta z grzybami

Młoda kapusta po bałkańsku

Kapusta biala duszona
