Kapusta pieczona

Długo pieczona, ale pyszna kapusta

Dania główne

Czas przygotowania:
420 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 178 głosów)

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 1 mała biała kapusta
  • świeża kaczka cala – ok 2 kg
  • 1 kg karkówki
  • 2 udka z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • Do smaku:
  • majeranku
  • pieprzu
  • soli
  • bazylii
  • oregano
  • przyprawa kebab-gyros
  • papryki słodkie mielonej
  • koperku suszonego
  • suszona natka pietruszki
  • selera suszonego
  • przyprawy do bigosu
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kaczkę oczyszczamy, płuczemy i wkładamy do dużego garnka z wodą. Udka oczyszczamy i wkładamy do garnka z kaczką. Gotujemy z mięsa rosół dodając warzywa, sól, pieprz, suszoną natkę pietruszki, suszoną natkę selera, koperek suszony. Mięso wyciągamy, studzimy i zdejmujemy z kości. Karkówkę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dorzucamy do naczynia z ugotowanym mięsem. Połowę kapusty kiszonej zalewamy wodą i odstawiamy na jakiś czas by nie była tak kwaśna (czynność powtarzamy kilka razy w czasie dalszych czynności) a drugą połowę płuczemy tylko raz i wkładamy do garnka. Główkę białej kapusty płuczemy i szatkujemy a następnie wkładamy do garnka z raz wypłukaną kapustą. Kapustę którą moczyliśmy kilka razy dokładnie wyciskamy i dodajemy do reszty kapusty a następnie mieszamy i dolewamy odrobinę oliwy oraz dodajemy sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy których nie dodawaliśmy do rosołu. Dokładnie wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i zapiekamy w 150 stopniach przez 30 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 3 godzin. Po upływie tego czasu wyjmujemy kapustę z piekarnika, mieszamy i pieczemy następne 3 godziny w temperaturze 220 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy