Modra kapusta

Ocena:

4.42 (156)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Modra kapusta na ciepło to pyszny dodatek do dań głównych. Idealnie komponuje się z kotletami mielonymi, pieczoną kaczką i bitkami wołowymi. Jest słodka i aromatyczna, dlatego tak dobrze smakuje jesienią. Rozgrzewa i syci, zwłaszcza w wersji z dodatkiem wędzonego boczku. To sztandarowa pozycja kuchni Górnego Śląska, ale jest też znana i lubiana w Wielkopolsce. Sprawdźcie, jak zrobić modrą kapustę. Ten prosty dodatek do obiadu powstanie w zaledwie 30 minut.

Składniki:

  • czerwona kapusta  1 szt.

  • sól  15 g

  • woda  400 ml

  • cukier  5 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • cebula  1 szt.

  • masło  45 g

  • jabłka  2 szt.

Modra kapusta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie kapusty: obieramy ją z brzydkich liści zewnętrznych. Myjemy pod bieżącą wodą. Przekrajamy na pół, a następnie szatkujemy nożem lub przy pomocy malaksera. Głąb odrzucamy. Przekładamy kapustę do miski, solimy i mieszamy. Odstawiamy na 10–15 minut. 

  • Krok 2:

    Gotowanie: wlewamy wodę do dużego garnka. Doprowadzamy ją do wrzenia. Wkładamy do niej kapustę, a następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut na średniej mocy palnika. 

  • Krok 3:

    Smażenie dodatków: rozpuszczamy masło. Cebulę obieramy i siekamy, po czy wrzucamy ją na patelnię. Doprowadzamy do zeszklenia. Jabłka kroimy w drobną kostkę i dodajemy je do cebuli. Smażymy razem przez krótką chwilę – wystarczą 2–3 minuty. 

  • Krok 4:

    Modra kapusta na ciepło: przekładamy dodatki z patelni do ugotowanej kapusty. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy przez około 5 minut, nie doprowadzając już ponownie do wrzenia. Doprawiamy do smaku. 

Porady

  • Przepis na modrą kapustę można nieco modyfikować. Sok z cytryny da się zastąpić octem winnym lub jabłkowym. Wystarczy dodać 1 łyżkę wybranej przyprawy pod koniec gotowania. Kwaśny składnik zapewnia potrawie piękny, ciemnoczerwony kolor. 
  • Jeśli nasza kapusta modra gotowana ma za dużo wody, możemy ją odlać przed dodaniem soku z cytryny (lub octu) i cebulki oraz jabłka z patelni. 
  • Modra kapusta może powodować wzdęcia u niektórych osób. Żeby im zapobiec, polecamy dodać do gotowania łyżkę stołową zmielonego kminku. 
  • Zanim podamy ten dodatek do obiadu, możemy wymieszać go z kilkoma łyżkami oleju rzepakowego.  
  • Kapustę najłatwiej przygotować za pomocą robota kuchennego ze specjalną końcówką do szatkowania warzyw. Twardy trzon należy wyciąć, ale nie musi pójść od razu do kosza lub kompostownika. Można go zetrzeć na drobnej tarce i dodać do surówki z kalarepą, marchewką i jabłkiem. Głąb z kapusty przyda się też do zrobienia chrupiących placków lub bulionu warzywnego z resztek. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Modra kapusta – inne wersje 

W każdym domu, gdzie tradycja ma duże znaczenie, nieco inaczej przyrządzana jest modra kapusta. Przepis może zawierać dodatek mięsny lub słodkie elementy. Poszatkowane warzywo czasem dusi się z przyprawami korzennymi. Sposób przygotowania potrawy zależy przede wszystkim od regionu. Do najbardziej znanych przepisów należą: 

  • modra kapusta po śląsku – różni się głównie smażonymi dodatkami. Jabłko zastępuje wędzony boczek podsmażony z cebulką na niewielkiej ilości oleju. Modro kapusta – bo tak się określa ten przysmak gwarowo – jest nieodłącznym dodatkiem do rolady śląskiej. Żeby tradycji stało się zadość, na talerzu muszą się znaleźć także miękkie kluseczki ziemniaczane z charakterystyczną dziurką. Czerwona kapusta w tej wersji została wpisana w rejestr produktów regionalnych Górnego Śląska w 2017 roku. 
  • modra kapusta po wielkopolsku – jest słodsza i nieco lżejsza od śląskiej wersji. Przyrządzana jest z jabłkiem lub rodzynkami oraz goździkami. Tradycyjnie podawana jest z gęsiną – zwłaszcza na 11 listopada, czyli Dzień Świętego Marcina. Do tego na talerzu muszą koniecznie pojawić się poznańskie pyzy, czyli bułki drożdżowe gotowane na parze. Wielkopolski przepis na gotowaną czerwoną kapustę sięga XVIII wieku. Jest związany z kulturą Bambrów, czyli osadników niemieckich, którzy przybyli do Wielkopolski z terenów Frankonii.  

Do jakich potraw pasuje modra kapusta? 

Kapusta modra zasmażana lub duszona z cebulką tradycyjnie podawana jest do dań mięsnych i różnego rodzaju klusek (ziemniaczanych lub drożdżowych). Świetnie komponują się z nią:  

  • gulasze – czerwona kapusta na ciepło współgra z klasycznymi jednogarnkowymi potrawami, takimi jak boeuf strogonow. Idzie w parze także z bitkami wieprzowymi lub zrazami wołowymi w sosie pieczeniowym lub pieczarkowym. 
  • kotlety – tradycyjne mielone lub schabowe. Modra kapusta może być też dodatkiem do wegetariańskich potraw, takich jak kotlety z grzybów.  
  • kluski, kopytka i pyzy – polane dowolnym sosem, na przykład pieczeniowym lub koperkowym. 
  • kaczka z jabłkami – kapusta modra dobrze pasuje również do mięs przyrządzonych na słodko. Warto podać w tej kompozycji złociste łódeczki ziemniaczane. Dobrym wyborem na świąteczny obiad jest także schab pieczony ze śliwką.  

Surówka z modrej kapusty    

Szybka surówka z czerwonej kapusty to dobra, pełna witamin alternatywa dla wersji gotowanej i absolutny hit polskich obiadów. Przygotujemy ją z kilku prostych składników, które zawsze mamy w lodówce. Do modrej kapusty pasują przede wszystkim marchewka i jabłko. Kompozycję doprawiamy solą, pieprzem, cukrem (lub miodem) i octem. Za dressing posłuży olej, oliwa lub majonez (można wymieszać go z jogurtem naturalnym). Danie nabierze wyrazu, jeśli dodamy do niego łyżeczkę ostrej musztardy. W miseczce z surówką nie może zabraknąć świeżego koperku i natki pietruszki.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne