Artur Rogalski
3.96 (383)
Kapusta czerwona zasmażana to klasyka polskiej kuchni i doskonały dodatek do wielu dań i świetna alternatywa do zasmażanych buraczków i białej kapusty. Nie wymaga wielu składników, długiego przygotowania ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Podana do obiadu wspaniale ożywia kolorystykę talerza, zachęcając do jedzenia. Zobaczcie, jak zrobić zasmażaną kapustę, żeby wyszła idealnie.
czerwona kapusta 1 szt.
smalec 12 g
cebula 1 szt.
jabłka 1 szt.
cukier 12 g
ocet 15 ml
mąka 24 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Czerwona kapusta zasmażana: jest bardzo prosta w przygotowaniu. Warzywo drobno siekamy, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, żeby zmiękło. Po chwili odcedzamy, wrzucamy kapustę do garnka i ponownie zalewamy wodą, tak by przykryła całą kapustę.
Gotowanie: do garnka z kapustą dodajemy sól, cukier oraz starte na tarce jabłko. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż kapusta zmięknie, ale nie będzie całkowicie rozgotowana. Ugotowaną kapustę doprawiamy octem, solą i pieprzem.
Zasmażka: kapusta morda na ciepło sporo zawdzięcza pysznej zasmażce. Na patelni rozpuszczamy smalec z kaczki i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy na patelnie mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko dodajemy do ugotowanej kapusty, mieszamy i jeszcze chwile gotujemy, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Porady
- Kapusta czerwona zasmażana w wersji wegetariańskiej będzie równie pyszna. Wystarczy zamienić smalec na taką samą ilość masła. Jeśli chcemy przygotować wersję wegańską tego dania, należy zastąpić masło olejem rzepakowym lub innym roślinnym tłuszczem.
- Ocet w przepisie można zastąpić sokiem z cytryny.
- Czerwona kapusta zasmażana może być serwowana z dodatkiem mięsa. Razem z cebulką można przygotować skwarki z boczku. Tłuszcz, który się wytopi z mięsa będzie świetną bazą do zasmażki.
- Jeśli przy podgrzewaniu będziemy mieć problem z grudkami ciasta z zasmażki warto do modrej kapusty dodać trochę wody. Dzięki temu zasmażka stanie się bardziej płynna i będzie scalać całe danie.
- Kapusta zasmażana – z czym podawać? Idealnie sprawdza się na obiad. Dobrze komponuje się z białymi delikatnymi mięsami – np. z pulpetami z indyka i kotletami po szwajcarsku z piersi kurczaka. Do tego zestawu dobrze będą pasować młode ziemniaczki z koperkiem i masłem.
- Kapusta czerwona zasmażana komponuje się z kluskami śląskimi. Na wyjątkowe okazję warto podać ją jako dodatek do pieczonej kaczki, np. kaczki pieczonej z cykorią lub gęsi pieczonej z jabłkiem.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat do -30% na wybrane produkty przy zakupie min 2 sztuk. Szczegóły i oferta dostępne na www.answear.com.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.