Kapuśniak z włoskiej kapusty z papryką

Przepisów na kapuśniaki jest chyba setki. To jest taki odmienny kapuśniak.

Zupykapuśniakdania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 150 głosów)

Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka
  • 2 marchewki
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • 1/3 pora
  • 4 ziemniaki
  • kawałek kapusty włoskiej ( trochę większy niż we włoszczyźnie )
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki żółtej
  • ¼ papryki zielonej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka kminku w ziarnach
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 1,5 litra wody

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do dużego garnka włożyć umytą ćwiartkę kurczaka , obrane i opłukane warzywa ( 1 marchew pokrojona w plasterki ), ziemniaki pokrojone w gruba kostkę .Kapustę i papryki usiekać w paseczki – kapustę średniej grubości , a paprykę cienkie .Zalać wodą . Dodać ziele angielskie i liść laurowy, kostki bulionowe .Doprowadzić do wrzenia .Gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa w całości . Mięso obrać z kości , skórek i chrząstek . Rozdrobnić i dodać do zupy. Zmniejszyć gaz . Doprawić przecierem pomidorowym , kminkiem , mielonym pieprzem .Gotować 30 minut .Podawać posypany koperkiem .
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy