Kapuśniak z młodej kapusty.

Uwielbiamy młodą kapustę.M.in. gotujemy różnorodne zupy z jej udziałem.

dodany przez: msewka

Zupy kapuśniak dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 161 głosów)


Składniki:

  • 1\4 średniej wielkości kapusty młodej
  • 5 niedużych ziemniaków
  • 30 dag mrożonki warzywnej wiosennej
  • 3 pałki z kurczaka
  • 1 czubata łyżka przyprawy typu vegeta
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1\2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1\3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Pałki kurczaka zalać dwoma litrami zimnej wody i zagotować na małym ogniu,zszumować. Włożyć ziele angielskie ,cebulę prażoną i listki laurowe i gotować 25 minut. W międzyczasie pokroić drobno kapustę i dołożyć do garnka z mięsem.Wsypać vegetę i gotować10 minut. Dosypać papryki mielone słodką i ostrą,doprawić koncentratem pomidorowym i gałką muszkatołową. Wrzucić mrożonkę warzywną wiosenną i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Wyjąć mięso,obrać ze skóry (niekoniecznie) i pokroić je do zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W niewielkiej ilości zimnej wody dokłądnie rozprowadzić mąkę i wlać do zupy.Na małym ogniu zagotować całość i gotować chwilkę razem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy