Kapuśniak prawie kwaśnica

Przepis na kapuśniak - rozgrzewającą zupę, która daje energię i sporą porcję witaminy C.

Zupykapuśniakkwaśnicadania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 165 głosów)

Składniki:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • duża cebula
  • marchewka
  • 2–3 ziemniaki
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • szklanka soku z kiszonej kapusty
  • po 10 dag wędzonego boczku i kabanosów
  • sól, pieprz, maggi

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzyby zalewamy na noc niewielką ilością letniej wody. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, dokładamy grubo startą marchewkę oraz pocięte w kostkę ziemniaki, mieszając, smażymy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dokładamy listek, ziele i pieprz, przykrywamy i gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Pokrojoną kapustę podduszamy na drugiej łyżce masła, dodajemy do zupy razem ze szklanką soku, wodą z grzybów i samymi grzybami pokrojonymi w niewielką kostkę, gotujemy ok. 20 min. Na suchej patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy pocięte w plasterki kabanosy, podsmażamy
  • wkładamy do zupy, przyprawiamy pikantnie solą i pieprzem. Podajemy z żytnim chlebem.

Porady

Zobacz też: Orientalny kapuśniak

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy