Kapuśniak na żeberkach

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 1 godzina Porcja: 210 kcal

dodany przez: mojegotowanie

Zupy kapuśniak dania mięsne

Czas przygotowania:
15min.
Kalorie:
210 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 159 głosów)


Składniki:

  • 2 dag suszonych grzybów
  • pęczek włoszczyzny
  • 50 dag żeberek wieprzowych
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • cebula
  • 4 łyżeczki Ziarenek Smaku Uniwersalnych WINIARY
  • 8 ziarenek jałowca
  • 5 dag kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • sól, grubo mielony pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Grzyby na noc namoczyć w wodzie. Następnego dnia ugotować. Włoszczyznę obrać. Cebulę obrać, przekroić na pół i opiec nad gazem.
  • Żeberka włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, cebulę, jałowiec. Wsypać Ziarenka Smaku. Zalać 2 litrami gorącej wody. Gotować ok. 30 minut, aż mięso i jarzyny będą miękkie. Wywar przecedzić. Mięso obrać z kości, pokroić, odłożyć.
  • Kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać wywarem. Grzyby pokroić i wraz z wywarem grzybowym dodać do zupy. Gotować około 30 minut.
  • Dodać mięso, pieprz, cukier. Jeśli trzeba, posolić. Kapuśniak można podawać z kleksem gęstej śmietany.

Kalorie: 210

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy