Kapuśniaczki

Pyszna i prosta wersja - kapuśniaczki, czyli bułeczki z kapustą tym razem na bazie ciasta francuskiego. Świetne jako przekąska, dodatek do barszczyku...

Dodany przez:

Kapuśniaczki

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 op. schłodzonego ciasta francuskiego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • przyprawa do potraw z kapusty
  • 1 żółtko
  • majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z soku, żeby nie była za kwaśna, szatkujemy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  2. Gdy kapusta będzie miękka wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie i doprawiamy do smaku przyprawą do kapusty, pieprzem i solą (można dodać też majeranek).
  3. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdy kwadracik układamy sporą łyżkę farszu i sklejamy ze sobą naprzeciwległe wierzchołki.
  4. Żółtko roztrzepujemy widelcem i małym pędzelkiem smarujemy każdego kapuśniaczka, co sprawi, że po upieczeniu będą one złociste.
  5. Na koniec posypujemy je lekko majerankiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 10 minut.
kapusta ciasto francuskie paszteciki KAPUSNIACZKI
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze