Kapuśniaczki

Pyszna i prosta wersja - kapuśniaczki, czyli bułeczki z kapustą tym razem na bazie ciasta francuskiego. Świetne jako przekąska, dodatek do barszczyku...

paszteciki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 156 głosów)

Składniki:

  • 1 op. schłodzonego ciasta francuskiego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • przyprawa do potraw z kapusty
  • 1 żółtko
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kapustę kiszoną lekko odciskamy z soku, żeby nie była za kwaśna, szatkujemy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  • Gdy kapusta będzie miękka wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie i doprawiamy do smaku przyprawą do kapusty, pieprzem i solą (można dodać też majeranek).
  • Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdy kwadracik układamy sporą łyżkę farszu i sklejamy ze sobą naprzeciwległe wierzchołki.
  • Żółtko roztrzepujemy widelcem i małym pędzelkiem smarujemy każdego kapuśniaczka, co sprawi, że po upieczeniu będą one złociste.
  • Na koniec posypujemy je lekko majerankiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy