Kanapka z gruszką i kozim serem

Prostota i wykwintność w jednym.

PrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 152 głosów)

Składniki:

  • 10 talarków z sera koziego
  • 1 dojrzała gruszka
  • 5 kromek chleba
  • rukola
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • płatki migdałów
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.
  • Ocet winny mieszamy z olejem rzepakowym i miodem. Doprawiamy pieprzem.
  • Aby gruszka nie ściemniała, od razu po pokrojeniu zalewamy ją miodową marynatą.
  • Pieczywo opiekamy na rumiano w tosterze.
  • Kilka listków rukoli drobno siekamy.
  • Każdą kromkę pieczywa przecinamy na pół i kładziemy po łyżce gruszki, posypujemy posiekaną rukolą. Układamy po talarku sera koziego. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
  • Przekąskę z sera koziego i gruszki możemy podać na półmisku lub talerzu wyłożonym listkami rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 10 min.
Ciabatta z kozim serem

Kanapki - Ciabatta z kozim serem

mojegotowanie

Ciabatta z kozim serem