Kanapki z czosnkiem / fot. iStock
4.43 (166)
Czosnek w wielu domach uważany jest za sprawdzony sposób na przeziębienie. Ten produkt ma właściwości prozdrowotne - pod warunkiem, że wybierzemy czosnek ze sprawdzonego źródła i zjemy go na surowo! Proponuję kanapki z czosnkiem - w smacznej i wartościowej wersji. Czosnek częściowo zapiekamy, a częściowo dodajemy na surowo jako smakowitą przyprawę. Wypróbujcie! Moje kanapki z czosnkiem robię z dodatkiem pietruszki, ale podpowiem poniżej we wskazówkach, które produkty można zamienić i na jakie!
bagietki 1 szt.
masło 2 łyżki stołowe
czosnek 5 ząbków
natka pietruszki 0.5 pęczka
Czosnek obieramy. Cztery ząbki kroimy drobno i rozcieramy na drewnianej desce za pomocą ostrza noża. Jeden ząbek kroimy w cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Bagietki kroimy na kromki o szerokości ok. 2 cm. Masło (w temperaturze pokojowej) łączymy z przetartym czosnkiem i natką pietruszki. Smarujemy takim ziołowo-czosnkowym masełkiem kanapki i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, 190 stopni C. Przed podaniem dodajemy cienkie plasterki czosnku - kanapki z czosnkiem gotowe! Polecam na ciepło, ale po lekkim przestudzeniu będą jak grzanki bruschetty.
Porady
Kanapki z czosnkiem w wersji dla odważnych to podanie na surowo. Polecam dobre pieczywo - świeża bagietka lub dobry chleb się nada. Do tego nieco masła, sól do smaku i obowiązkowo plasterki czosnku. Czosnek powinien intensywnie pachnieć, nie mieć przebarwień czy zbyt miękkiej konsystencji - wtedy z pewnością skorzystamy z jego wyjątkowej mocy. Kanapki z czosnkiem na gorąco jak w przepisie powyżej mogą być robione z masełkiem czosnkowo-bazyliowym lub czosnkowo-koperkowym - zależy kto, jakie zielone dodatki lubi.